Activitățile de prevenire executate de personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență A.D. Ghica al județului Teleorman în luna septembrie 2024
Prevenirea situațiilor de urgență este o prioritate pentru Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) A.D. Ghica al județului Teleorman, obiectiv atins prin acțiuni de informare preventivă și controale la diverse categorii de operatori economici și unități administrative. În luna septembrie a acestui an, inspectorii au desfășurat mai multe activități pentru a reduce riscul producerii unor situații de urgență, cu accent pe incendiile de vegetație uscată și securitatea în unitățile de învățământ.
Prevenirea incendiilor de vegetație uscată Un număr semnificativ de incendii de vegetație uscată au fost înregistrate în Teleorman în luna septembrie, multe dintre acestea fiind cauzate de igienizarea terenurilor prin arderea necontrolată a resturilor vegetale. Inspectorii ISU au desfășurat controale la operatori agricoli și la autoritățile locale din localitățile unde a fost observată o incidență ridicată a acestor incendii, precum Crevenicu, Drăgănești Vlașca, Crângeni, Putineiu și Furculești.
În total, au fost efectuate 11 controale de prevenire, dintre care 6 la operatori agricoli și 5 la autoritățile locale. În urma acestor controale au fost aplicate 5 amenzi, în valoare totală de 52.500 lei, și 21 avertismente pentru diverse nereguli. Printre deficiențele constatate se numără lipsa autorizațiilor de securitate la incendiu pentru depozite de produse agricole și neasigurarea unor echipamente de prevenire a incendiilor funcționale.
Asigurarea siguranței în unitățile de învățământ Având în vedere începutul anului școlar și cerințele Planului Național de Combatere a Violenței Școlare, o atenție deosebită a fost acordată măsurilor de securitate în clădirile de învățământ. Inspectorii ISU au efectuat controale la 11 instituții de învățământ din județ, inclusiv la Colegiul Național Unirea, Colegiul Național Anastasescu și mai multe școli gimnaziale și grădinițe din Alexandria și alte localități.
Aceste verificări au urmărit asigurarea condițiilor de evacuare a persoanelor, funcționarea instalațiilor de detectare a incendiilor și iluminatul de siguranță. Au fost aplicate 56 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 2500 lei, pentru nerespectarea normelor de apărare împotriva incendiilor.
În plus, inspectorii au organizat 14 exerciții de evacuare, 6 instruiri pentru personalul din învățământ și 13 lecții de educație preventivă, la care au participat aproximativ 5500 de persoane.
Verificarea altor obiective Alte 23 de obiective, precum spații comerciale, unități de alimentație publică, lăcașuri de cult și unități de producție, au fost verificate pentru respectarea normelor de securitate la incendiu. În urma controalelor, s-au identificat 79 de deficiențe, iar amenzile aplicate s-au ridicat la 169.000 lei. Dintre acestea, amenzi în valoare de 150.000 lei au fost acordate pentru funcționarea fără autorizație de securitate la incendiu a 5 operatori economici din Alexandria și Zimnicea.
Concluzii și apel către administratorii de obiective Inspectoratul pentru Situații de Urgență A.D. Ghica solicită administratorilor de obiective socio-economice să inițieze demersuri pentru obținerea autorizațiilor de securitate la incendiu, reamintind că începând cu 1 ianuarie 2024, procesul de avizare și autorizare a fost optimizat. Documentele pot fi trimise electronic, ceea ce simplifică procedura și contribuie la respectarea legislației.
ISU Teleorman își continuă eforturile de informare și control pentru prevenirea situațiilor de urgență, având ca obiectiv principal crearea unei culturi preventive în comunitate.
Mircea OLTEANU