Activităţi tematice de Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor, desfăşurate în Teleorman

Cu ocazia marcării Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor, sărbătorită în fiecare an pe 15 martie, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Teleorman (CJPC) va organiza mai multe acţiuni, unele dintre ele desfăşurate în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman. Astfel, în parteneriat cu inspectoratul şcolar vor avea loc în şcoli activităţi de informare a micului consumator în şcoli, cu tema “Un consumator informat este un consumator protejat”. De asemenea, pentru elevi va fi organizat şi un concurs intitulat „Alege! Este dreptul tău”.
Pe lângă acestea, comisarii din cadrul CJPC Teleorman vor desfăşura în supermarketuri, activităţi de informare şi consiliere în domeniul protecţiei consumatorilor cu tema “Dreptul tău în calitate de consumator”.
Data de 15 martie a devenit semnificativă, la nivel mondial, în ceea ce priveşte drepturile consumatorului, încă din 1962, când preşedintele S.U.A., John F. Kennedy, în discursul ţinut „Asupra protecţiei intereselor consumatorului”, a enunţat cele patru drepturi fundamentale ale acestuia, respectiv, dreptul la siguranţă, dreptul la informare, dreptul de a alege şi dreptul de a fi auzit.
O conturare a drepturilor consumatorilor a început să se întrevadă în secolul al XVIII-lea, dar acţiunile sociale şi eforturile legislative în vederea protejării intereselor consumatorilor se impun, în mod categoric, din a doua jumătate a secolului al XX-lea.
Începând cu anii 1960-1970, în diverse state europene ca Suedia, Danemarca, Marea Britanie, Germania, Belgia, Franţa, Ţările de Jos, au fost promulgate legi care vizau protecţia consumatorilor.
În România, acte normative care să reglementeze acest domeniu au apărut după anul 1990, adoptarea Ordonanţei Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor reprezentând primul act care a statuat, în ţara noastră, drepturile consumatorilor.

M. MEILĂ