Activitatea Muzeului Județean Teleorman în anul 2024

Joi, 11 ianuarie 2024, începând cu ora ora 10.30, la Muzeul Județean Teleorman a avut loc o conferinţă de presă în cadrul căreia s-a prezentat bilanţul activităţii instituţiei pe anul 2023, precum şi programul activităţilor culturale din acest an.
Pe parcursul anului 2023, instituția județeană de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Teleorman și-a desfășurat activitatea prin intermediul celor șase programe pe care le derulează, respectiv a proiectelor incluse în aceste programe. Aceste programe sunt: „Valorificarea patrimoniului muzeal și a cercetării științifice”, „Muzeul- Sursă de cultură și educație”, „Cercetarea arheologică, istorică și a patrimoniului cultural mobil”, „Evidența științifică a patrimoniului cultural mobil”, „Conservarea și restaurarea patrimoniului cultural mobil”, „Marketingul și educația muzeală”.
Una dintre principalele direcții de activitate ale instituției muzeale a fost ilustrată de activitatea expozițională, care a constat în expoziții permanente și expoziții temporale.
Expozițiile permanente valorifică principalele colecții muzeale: arheologie, numismatică, etnografie și istorie.
Expozițiile temporare au fost 9, acestea abordând arheologia, istoria, etnografia sau arta, unele dintre ele, alături de miniexpozițiile temporare, făcând parte din proiecte expoziționale multianuale și promovând elevi sau artiști plastici din județ.
Acestea sunt: „Mărțișoare pentru mame”, „Oale și ulcioare- ceramică etnografică din colecția Sergiu Popescu”, „Idei și culori”, „Copilăria părinților noștri- o incursiune în anii 60-80 ai secolului XX”, „Cămașa tradițională, trupul însuflețitor al românilor”, „Lumea văzută prin ochii mei”, „Al 7-lea anotimp”, „Colecții și colecționari”, în cadrul proiectului expozițional „Octombrie- Luna Colecționarului”, ediția a XII-a și „Aspecte urbane teleormănene. Realitățile secolului XX”.
Ciclul expozițional „Exponatul lunii”, inițiat în martie 2008, a continuat și în anul 2023, lună de lună venindu-se în fața vizitatorilor cu un exponat cu valoare arheologică, istorică, memorială, etnografică sau artistică deosebită.
În cadrul acestui proiect a continuat și concursul lunar „Vino la muzeu și câștigă”.
Muzeul Județean Teleorman a avut participări expoziționale și în afara sediului. Astfel, la expoziția „Dacia- Ultima frontieră a romanității”, organizată de Muzeul Național de Istorie a României, care a reprezentat cea mai mare expoziție din ultimii 20 de ani și care a reunit obiecte antice descoperite pe teritoriul cuprins între Arcul Carpatic și Dunărea de Jos, Muzeul Județean Teleorman și Muzeul de Istorie „Petre Voivozeanu” Roșiorii de Vede au participat, alături de alte 43 de muzee din țară.
În cadrul programului educațional „Muzeul- Sursă de cultură și educație”, respectiv proiectul „Muzeul… te vizitează”, care au ca țintă preșcolarii și elevii din județ cu scopul de a-i atrage la muzeu și de a le face face cunoscute valorile istoriei locale și naționale precum și tradițiile populare, s-au desfășurat 11 activități.
De asemenea, au avut loc și 8 simpozioane și o serie de programe și evenimente pentru public, unele devenite tradiționale, precum „Noaptea Europeană a Muzeelor”, „Zilele Europene ale Arheologiei”, „Târgul Colecționarilor”.
Din dorința de a atrage publicul la muzeu, a continuat și în anul 2023 vizitarea gratuită a expozițiilor în prima zi de vineri a fiecărei luni.
În cadrul proiectului educațional „Școala de vară”, Muzeul Județean Teleorman a organizat în perioada 24-27 iulie a IX-a ediție. Acest proiect se adresează elevilor din ciclul primar și gimnazial și a cuprins patru ateliere: „Flora teleormăneană în meșteșugul popular”, „Arborele vieții”, „Desen în creion”, „Să scriem ca în Mesopotamia”.
Instituția muzeală a derulat și 17 ateliere de pedagogie muzeală, dintre care amintim: „24 Ianuarie- Ziua Unirii Principatelor Române”, „Dragobetele”, „De ziua ta, Mama!”,„Sărbătorile Pascale la români”, „Portrete de regi și regine”, „Tradiții de Rusalii”, „Alexandria, orașul meu”, „1 Decembrie- Ziua Națională”.
În plus, au avut loc lansările și prezentări de publicații, cărora li s-au adăugat activitățile găzduite de Muzeul Județean Teleorman: „Mama, doar mama”, „Frumusețile toamnei” și „Judecata animalelor”.
Începând cu anul 2012, Muzeul Județean Teleorman a instituit două premii de excelență. În anul 2023, Premiul „Ioan Spiru” pentru cercetare istorică a fost acordat autorului Florin Vlad din Slobozia, iar Premiul „Ion Moraru”, lui Sorin Geacu din București.
Muzeul Județean Teleorman, în colaborare cu mai multe instituții de specialitate din țară a continuat desfășurarea unor proiecte de cercetare, sistematice (programate) sau preventive, cum ar fi: cercetări arheologice la Poiana, com. Ciuperceni, cercetare arheologică preventivă la Sfințești, diagnostic arheologic intruziv Buzescu, diagnostic intruziv Alexandria, diagnostic intruziv aferent Proiectului „Basilica”- în zona Cetății Turnu, Turnu Măgurele, jud. Teleorman.
Cercetarea istorică s-a derulat la Biroul Județean al Arhivelor Naționale, pentru documentarea în vederea întocmirii unor studii istorice sau realizarea unor expoziții temporare.
Pe parcursul anului 2023, specialiștii muzeului au participat la sesiuni științifice de comunicări.
Cornelia RĂDULESCU