Activitatea „Fii Eco-prietenul mediului”

La sfârșitul săptămânii s-a desfășurat activitatea „Fii Eco-prietenul mediului”, finanțată de Primăria municipiului Alexandria, care a avut ca scop promovarea protecției mediului, dezvoltarea de comportamente corecte vis-a-vis de mediu pentru o viață sustenabilă, încurajarea economiei circulare prin reutilizarea deșeurilor.

După plimbarea cu vaporașul pe Dunăre, care a avut loc cu sprijinul Primăriei Zimnicea, s-a realizat colectarea selectivă a deșeurilor de pe plajă, apoi participanții au desfășurat diverse jocuri în context nonformal (de ex. Statuia, Reteaua, Oglinda, Cartoful fierbinte).

Acest tip de educație pune elevul în centrul procesului pentru a identifica și a dezvolta talentele și abilitățile sale personale și a le completa cu unele noi într-un proces continuu de învățare.

Scopul educatiei nonformale este de a oferi oportunități de dezvoltare continuă, fără a fi limitat de regulile și cerințele sistemului formal de învățământ.

Au fost combinate activitățile în aer liber cu cele de educație ecologică, s-au desfășurat activități de dezvoltare personală, de dezvoltare de echipă.

Educația pentru mediu a ajutat tinerii să capete înțelegere, sensibilitate față de mediu și problemele lui, să capete un set de valori și sentimente de grija pentru acesta.

Activitățile în aer liber i-au ajutat pe participanți la dezvoltarea personală, îmbunătățirea relațiilor dintre ei, dezvoltarea unei relatii mai strânse cu mediul.

Prin jocurile care au promovat incluziunea s-a urmărit prevenirea discriminării, marginalizării tinerilor, astfel încât acestora să le crească sentimentul că sunt protejați, ca aparțin unui grup, să devină conștienți de propriul potential, să își facă prieteni, să fie conectați împreună cu ceilalți la problemele comunității.

La întoarcere acasă, participanții la activitate au vizitat aria protejată de interes comunitar, Pădurea Ștorobăneasa, unde se găsesc zăvoaie de plop alb și șleauri de silvostepă cu stejar brumăriu.

Cornelia RĂDULESCU

Despre autor