Acord semnat de producători şi Ministerul Agriculturii * Produsele alimentare bio şi cele tradiţionale vor avea TVA de 5%

În ultima vreme, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declatat public că are în vedere reducerea TVA de la 9% la 5% pentru produsele alimentare bio şi produsele tradiţionale, astfel încât să-i stimuleze şi mai mult decât până acum pe producători să se dedice cu o mai mare persevenţă în ceea ce priveşte creşterea producţiei de alimente bio şi de produse tradiţionale. În acest context, în urmă cu două zile, Ministerul Agriculturii şi Asociaţia Bio Romania, Federaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Asociaţia pentru Promovarea Alimentului Românesc au semnat un acord pentru reducerea cotei de TVA de la 9% la 5%. O măsură considerată benefică pentru creşterea producţiei, consumului şi accesului unei categorii mai mari de consumatori la produse agroalimentare româneşti de foarte bună calitate, dar şi pentru creşterea veniturilor producătorilor şi implicit încetinirea depopulării satelor româneşti.

„Este o măsură care poate contribui la oprirea depopularii satelor româneşti şi chiar la reîntoarcerea unor familii de români care în prezent lucrează în agricultura din Spania, Italia, Franţa, Marea Britanie, Germania, Austria, etc. Masura pune bazele certificării produselor agroalimentare după sisteme de calitate voluntară, generând produse eligibile pentru promovare prin programele cu finanţare europeană, asigurând în acest fel posibilitatea producătorilor români de a concura cu produsele multinaţionalelor. Asa cum scăderea TVA-ului la alimente de la 24% la 9% a reprezentat pe termen lung o măsură menită să însănătoşească economia naţională, considerăm că impactul prezentei măsuri si-ar atinge potenţialul maxim dacă cota de TVA s-ar reduce la 0 pentru toate produsele alimentare obţinute pe baza unei scheme de calitate naţională sau europeană”, apreciază reprezentanţii Asociaţiei Operatorilor din Agricultura Ecologica – Bio România.

În opinia acestora, reducerea TVA la aceste produse reprezintă şi un semnal politic în favoarea producţiei şi consumului produselor agroalimentare româneşti de calitate şi va permite accesul unei categorii mai mari de consumatori din România la produse alimentare atestate şi certificate din punct de vedere calitativ.

George ZAVERA