Absenteismul şcolar, în atenţia poliţiştilor

Absenteismul şcolar este un fenomen destul de frecvent faţă de care îşi manifestă interesul nu doar inspectoratele şcolare şi unităţile de învăţământ. Acţiuni pentru prevenirea şi combaterea acestui fenomen sunt desfăşurate în ultimii ani şi de poliţişti, în judeţul nostru, 109 poliţişti participând la activităţi de acest gen.
Una dintre acţiuni a fost desfăşurată în cursul acestei săptămâni, atât în mediul urban cât şi în cel rural, cu participarea directă a poliţiştilor din structurile judeţene şi teritoriale de ordine publică, investigaţii criminale şi poliţie rutieră.
Cu această ocazie au fost controlate 27 societăţi comerciale din zona adiacentă unităţilor şcolare, pe linia respectării legislaţiei referitoare la categoriile de produse ce pot fi comercializate minorilor. Au fost identificaţi 131 elevi, dintre care 41 absentau nejustificat de la orele de curs.
De asemenea, poliţiştii i-au atenţionat pe responsabilii unităţilor economice, cu privire la interzicerea servirii minorilor cu băuturi alcoolice şi interzicerea accesului acestora în incinta sălilor de jocuri de noroc.
Rezultatele acţiunilor demarate de poliţişti vor fi comunicate unităţilor şcolare, în vederea aplicării măsurilor prevăzute de regulamentele şcolare.
Aceste activităţi sunt prevăzute în Proiectul de prevenire a absenteismului „Înapoi la şcoala”, iniţiat de Serviciul Ordine Publică din cadrul I. P. J. Teleorman, în luna decembrie 2012, proiect care se va aplica în toate localităţile rurale teleormănene, începând cu cel de-al doilea semestru şcolar.

M. MEILĂ