Absenteism la a doua simulare pentru elevii din clasa a VIII-a

Dezinteres sau teama de adevăr?
Descurajaţi de notele primite la prima etapă a simulărilor de Evaluare Naţională ori dezinteresaţi de aceste testări sau chiar de examenul propriu-zis, elevii claselor a VIII-a din unităţile de învăţământ gimnazial ale judeţului s-au prezentat în număr mai mic la cea de-a doua simulare, comparativ cu anterioara testare ce s-a desfăşurat la jumătatea lunii februarie.
A doua simulare a Evaluării Naţionale a avut loc în perioada 24-25 aprilie, când la testarea la Limba şi literatura română au participat 2886 elevi, cu aproape 200 mai puţini decât la prima simulare. Şi la testarea de la matematică, în această a doua etapă a simulărilor, prezenţa elevilor a fost mai mică cu aproximativ 300 elevi, comparativ cu prima etapă a testărilor.
În ceea ce priveşte promovabilitatea, la cea mai recentă simulare a examenului de Evaluare Naţională, la ambele discipline au promovat mai mult de jumătate dintre elevi. Astfel, la Limba şi literatura română au primit note de trecere 1937 elevi, adică 67,11%, iar la matematică au reuşit să primească note mai mari de 5,00, 1532 elevi, adică 54,75%.
Se pare că din februarie şi până în luna aprilie elevii s-au pregătit mai bine, cel puţin la matematică, dacă ţinem cont de faptul că la prima simulare peste 70% dintre cei care au participat la testări au picat.
Chiar şi notele de 10 au fost mai multe la simularea din aprilie, în comparaţie cu cea din februarie. La a doua simulare, la limba şi literatura română au primit nota maximă 28 de elevi, iar la matematică, 50 de elevi, în timp ce la prima testare, la limba şi literatura română au fost notaţi cu 10, 17 elevi, iar la matematică doar 13 copii au fost de 10.
Cei mau mulţi dintre elevii prezenţi la simularea din aprilie la limba şi literatura română, au primit note mai mici de 5,00, aproape 950 de copii nepromovând. La matematică, 1266 elevi au primit note sub 5,00.
Majoritatea celor care au promovat n-au reuşit să ia mai mult de 5,99. Astfel, 405 elevi au primit note între 5,00-5,99 la limba română, iar la matematică au fost notaţi cu note până în 6,00, 490 de copii.
Conform calendarului de desfăşurare a Evaluării Naţionale pentru elevii de clasa a VIII-a, în anul şcolar 2012-2013, pe data de 25 iunie va avea loc proba scrisă la limba şi literatura română, iar pe 27 iunie, proba scrisă la matematică.

M. MEILĂ