A X-a ediţie a „Şcolii Europene” şi-a desemnat câştigătorii

Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă din Alexandria, premiat de ministrul Educaţiei
Printre cele 64 unităţi de învăţământ preuniversitar desemnate câştigătoare la cea de-a X-a ediţie a Competiţiei Naţionale „Şcoala Europeană”, se numără şi Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă din Alexandria.
Premierea acestora a avut loc ieri, la ora 13:00, la Palatul Parlamentului din Bucureşti, ocazie cu care premiile au fost decernate de Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie. La eveniment a participat şi Ioan Augustin, subsecretar de stat în Ministerul Tineretului şi Sportului şi în cadrul Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă din Alexandria.
Delegaţia judeţului nostru, participantă la eveniment, a fost formată din prof. Valeria Gherghe, inspector şcolar general, prof. Alina Cepan, inspector şcolar de specialitate pentru proiecte educaţionale, prof. Martin Loneta Rodica, director C.S.E.I. Alexandria, prof. Lazăr Maria, director adjunct C.S.E.I. Alexandria şi eleva Dogaru Oana.
Unitatea de învăţământ din capitala Teleormanului a acumulat 151 de puncte, clasându-se, astfel, pe locul 48 din totalul celor 64.
Cel mai mare punctaj, 191, a fost obţinut de Colegiul Tehnic ”Gheorghe Cartianu” Piatra Neamţ, în timp ce alte şapte unităţi de învăţământ au obţinut punctajul minim, 144.
Următoarele două clasate pe podium sunt: Liceul „Ştefan Procopiu” din Vaslui (190 puncte) şi Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni (187 de puncte).
Câştigătoare au fost, însă, toate cele 116 unităţi de învăţământ preuniversitar din 36 de judeţe şi din municipiul Bucureşti, înscrise la ediţia din acest an. Fiecare dintre acestea a primit certificatul „Şcoală Europeană – 2013” şi un premiu în valoare de 5.000 lei care va fi utilizat exclusiv pentru dotări.
De remarcat faptul că de 10 ani, şapte unităţi şcolare deţin, neîntrerupt, titlul de „Şcoală Europeană”, iar alte 20 de şcoli obţin pentru a treia oară certificatul „Şcoală Europeană”.
Un astfel de certificat are o valabilitate de trei ani, după care şcoala trebuie să concureze din nou pentru a-şi reconfirma titlul.
În competiţie se poate înscrie orice unitate de învăţământ preuniversitar implicată în activităţi/programe/proiecte europene.
Criteriile care au stat la baza evaluării candidaturilor şcolilor au fost: coerenţa activităţilor derulate în cadrul proiectelor/programelor comunitare cu politica generală a instituţiei şcolare, integrarea activităţilor derulate în cadrul proiectelor/programelor comunitare în programul curent al şcolii, performanţele şcolare, asigurarea egalităţii de şanse, continuitate şi constanţă în derularea de activităţi/proiecte/programe comunitare, strategie şi modalităţi de implementare şi evaluare, strategie şi modalităţi de valorizare (diseminare şi exploatare a rezultatelor/produselor), dezvoltarea dimensiunii europene a educaţiei prin activităţile de cooperare europeană şi calitatea documentelor de candidatură (documentele manageriale din perioada 2010-2013, formularul de candidatură şi portofoliul ilustrativ).

M. MEILĂ

Despre autor