A venit Pirelli în Alexandria?

În ultimii ani, investiţiile străine în Teleorman au scăzut drastic. A da vina numai pe criză este un mod facil de a expedia problema. De multe ori investitorii au fost alungaţi de birocraţia generalizată la toate nivelele şi de lăcomia celor care vin în contact cu aceştia. Iar când, de bine, de rău, vreun investitor mai tenace pune piciorul în județul Teleorman, avem grijă să facem totul pentru a-şi lua tălpăşiţa. Cea mai cunoscută poveste, ajunsă o adevărată legendă urbană, este cazul Pirelli.

Povestea a început în anul 2004. Opoziția de la acea vreme a lansat zvonul, chiar în Consiliul Local, că marea companie producătoare de anvelope a dorit să deschidă o fabrică în municipiul Alexandria, dar investitorii s-ar fi lovit de ”șpăgile” impuse de conducerea primăriei de la vremea respectivă, primarul Constantin Slăbescu și viceprimarul Victor Drăgușin. Așa că s-au reorientat spre Slatina.

Povestea reînvie de fiecare dată în timpul campaniei electorale. Toți adversarii primarului Drăgușin îl atacă pe marginea acestui subiect. Pentru a scăpa de aceste acuzații, primarul Drăgușin a contraatacat înainte a fi atacat. Edilul a scris companiei Pirelli, solicitând lămurirea situației.

”Sunt primarul municipiului Alexandria și vă rog să mă lămuriți într-un subiect mult mediatizat de un anumit partid politic, aici, în Alexandria. Pe fond, zvonul lansat se referă la faptul că înaintașii mei, la solicitarea dumneavoastră de a vă stabili afacerea în Alexandria, v-au cerut șpagă , ați refuzat și ați plecat la Slatina. Pentru a mă lămuri și a lămuri cetățenii orașului, vă rog să-mi transmiteți o adresă oficială care să prezinte realitatea de la acea vreme. Ați fost sau nu la negocieri în Alexandria?”, a întrebat primarul Victor Drăgușin.

Reprezentanții companiei Pirelli i-au răspuns acestuia printr-un mail.

”Pirelli realizează întotdeauna alegerile industriale exclusiv în baza unor considerații industriale. Cu privire la cererea de informații referitoare la decizia luată în 2004 de a construi o nouă fabrică de anvelope în Slatina, confimăm că alegerea nu a fost determinată de alți factori externi în afara evaluărilor industriale cu scopul de a garanta maximum de eficiență și performanță. Așa cum poate cunoașteți, locația din Slatina, grație fabricilor de cord și cablurilor adicente și preexistente, a reprezentat un avantaj industrial strategic mai mare decât ceea ce orice altă locație din țară ar fi putut oferi”, a fost răspunsul celor de la Pirelli.

Mai mult, edilul-șef al Alexandria a precizat faptul că nu a fost niciodată contactat sau vizitat de cineva de la compania Pirelli pentru realizarea unei asemenea investiții.

C. DUMITRACHE