A început sesiunea specială a Bacalaureatului – Doi liceeni din Teleorman, înscrişi la Bacalaureatul Olimpicilor

Bacalaureatul olimpicilor 2013 a început ieri, cu probele orale, nu înainte ca cei 257 de liceeni din loturile pentru olimpiadele şi concursurile artistice şi sportive internaţionale, pentru care Ministerul Educaţiei a aprobat participarea la sesiunea specială a Bac-ului, să depună, week-end-ul trecut, dosarele de înscriere la examen.
În acest an, Ploieştiul este oraşul gazdă a sesiunii speciale a Bac-ului la care vor participa 257 de candidaţi, cu cinci mai puţin decât se înscriseseră iniţial, în urma revizuirii pe ultima sută de metri a listei potenţialilor candidaţi, fiind eliminaţi câţiva dintre cei anunţaţi în primă fază.
Printre cei 257 de elevi de clasa a XII-a prezenţi la Bacalaureatul Olimpicilor se numără şi două eleve din Teleorman, Niţu Preda T. Ionela, olimpică la Biologie, de la Liceul Pedagogic “Mircea Scarlat” din Alexandria şi Căminescu Florentina, de la Colegiul „David Praporgescu” Turnu Măgurele, olimpică la caiac.
Potrivit calendarului examenului de Bacalaureat 2013-sesiunea specială , începând de ieri şi, inclusiv astăzi, se derulează primele probe, cele pentru evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă, acolo unde este cazul.
În perioada 22 – 23 mai va avea loc evaluarea competenţelor digitale, iar pe 24 şi 25 mai, evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.
Proba scrisă la limba şi literatura română este programată pe 27 mai, iar ziua următoare candidaţii vor susţine proba obligatorie a profilului. Urmează proba la alegere, conform specializării, pe 29 mai, iar ultima testare scrisă se va desfăşura pe 30 mai, la limba maternă.
Primele rezultate vor fi afişate în aceeaşi zi, până la ora 18.00, când pot fi depuse şi contestaţiile.
Emoţiile sesiunii speciale a examenului de Bacalaureat vor lua sfârşit pe 31 mai, când vor fi rezolvate contestaţiile şi afişate rezultatele finale.
Pentru promovarea examenului, elevii trebuie să obţină minim 5 puncte la fiecare dintre probe şi o medie generală peste 6.00. Altfel, ei vor susţine Bacalaureatul în toamnă, odată cu absolvenţii de rând care ratează examinarea din vară.
La sesiunea specială din acest an participă aproximativ un sfert din numărul total al olimpicilor candidaţi anul trecut, când, aproape 900 de liceeni s-au înscris la Bacalaureatul special. Numai 34% dintre elevii olimpici au promovat, însă, la acea vreme, fapt ce a dus la demararea unei anchete în urma căreia s-a constatat că pe lângă candidaţii îndreptăţiţi să participe la sesiunea specială, s-au aflat şi foarte mulţi care nu aveau de ce să susţină examenul mai devreme.

M. MEILĂ