8 septembrie: Ziua internațională a alfabetizării

Marcarea Zilei internaționale a alfabetizării este o inițiativă luată în anul 1965.

Cu ocazia Conferinței mondiale a miniștrilor educației pentru eradicarea analfabetismului, care s-a desfășurat la Teheran, în perioada 8-19 septembrie 1965, a fost propusă ziua de 8 septembrie.

La 26 octombrie 1966, în cadrul celei de a XIV-a sesiuni a Conferinței Generale UNESCO, propunerea luată în urmă cu un an a devenit hotărâre.

Din anul 1967, de când se marchează această zi, pe 8 septembrie se acordă Premii internaționale UNESCO persoanelor care se evidențiază în lupta împotriva analfabetismului.

Premiile internaționale UNESCO pentru alfabetizare sunt: două premii „King Sejong Literacy Prizes” (înființate în anul 1989, cu sprijinul Republicii Coreea și dedicate promovării limbii materne) și trei premii „Confucius Prize for Literacy” (înființate în anul 2005, cu sprijinul Republicii Populare Chineze și dedicate celor care au merite deosebite în combaterea analfabetismului în mediul rural, în rândul tinerilor și al femeilor care nu frecventează școala).

Premiile constau într-o medalie, o diplomă și 20.000 de dolari americani.

Ziua internațională a alfabetizării este sărbătorită în întreaga lume prin acțiuni organizate de instituțiile guvernamentale, ONG-uri, profesori, elevi și comunități diverse.

Cornelia RĂDULESCU