7 milioane de lei pentru stimularea performanțelor a 100 de tineri savanți români

100 de doctoranzi și post-doctoranzi români vor beneficia de câte 13.500 de euro pentru activitatea de cercetare.

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a alocat 7.000.000 lei pentru stimularea performanțelor doctoranzilor și post-doctoranzilor români în activitatea de cercetare, potrivit unui comunicat postat pe site-ul instituției.

„Am deblocat Bursele Ștefan Odobleja: 100 de tineri români geniali vor beneficia de 13.500 euro fiecare, pentru activitatea de cercetare. Finanțăm cu 7 milioane de lei tinerii specialiști români, prin acest program competitiv de burse ce poartă numele savantului Ștefan Odobleja, ale cărui cercetări au contribuit la dezvoltarea ciberneticii. Fiecare bursier selectat în competiție va beneficia de până la 13.500 de euro pentru activitățile sale de cercetare, pe durata unui an academic”, a declarat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan.

Prin acest program se urmărește creșterea numărului de burse de cercetare acordate, pe bază de competiție, pentru doctoranzi și post-doctoranzi români, de către programe existente, recunoscute la nivel internațional și creșterea atractivității carierei de cercetare, prin crearea unui cadru instituțional favorabil dezvoltării unui parcurs profesional bazat pe etică și performanță.

Sprijinul financiar acordat pentru fiecare bursier este de maximum 13.500 euro iar durata unei burse individuale de cercetare este de maximum 10 luni.

Depunerea cererilor de finanţare se realizează pe platforma online https://uefiscdi-direct.ro.

Ștefan Odobleja a fost un autor, filozof, medic militar și scriitor. Românul Ştefan Odobleja este întemeietorul mondial al ciberneticii, deşi nu a fost recunoscut de la început ca