67 de misiuni ale pompierilor în ajutorul semenilor
În ultimele zile, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au participat la un număr de 67 evenimente, după cum urmează:
– 62 cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave;
– 3 incendii, dintre care unul izbucnit într-o gospodărie, la un depozit de furaje, din localitatea Stejaru și două incendii de vegetație uscată și resturi menajere;
– un accident rutier, produs pe DJ 546, pe raza localității Dudu, rezultat cu o victimă;
– o misiune pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, la o casă de locuit din Alexandria, unde o persoană (proprietarul) amenința că îi dă foc, această situație fiind evitată cu ajutorul autorităților competente.
Dintre aceste misiuni, cea mai dificilă a fost duminică după-amiaza, în jurul orei 14.24, în localitatea Stejaru, unde flăcările au cuprins un depozit de furaje dintr-o gospodărie, în care se aflau circa 200 de baloți de paie, 500 kg de lucernă și 500 kg de ovăz, existând pericol de propagare la mai multe construcții.
Evenimentul a fost gestionat de pompierii militari din cadrul Detașamentului Roșiorii de Vede, care au acționat cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, de mare capacitate, timp de aproape o oră și jumătate. Aceștia au reușit să salveze bunurile din imediata vecinătate, apreciate la peste 5000 de lei. Valoarea pagubelor a fost estimată la suma de 2500 de lei.
Din primele verificări efectuate, a reieșit că evenimentul s-a produs de la un foc deschis folosit pentru distrugerea unor resturi menajere, care a fost lăsat nesupravegheat în apropierea depozitului de furaje.
Având în vedere situația întâlnită la acest eveniment, ISU reamintește cetățenilor că nu trebuie să utilizeze focul deschis în zonele cu vegetație uscată, la distanțe mici față de locurile cu pericol de explozie sau față de construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți, să nu arunce țigările nestinse în apropierea vegetației uscate și să nu lase copiii nesupravegheați, cu mijloace ce pot produce aprinderea (chibrituri, brichete etc.).
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!
Andreea MOROMETE