633 de locuri de muncă disponibile pentru teleormăneni în țările din UE

La nivelul judeţului Teleorman 2.430 de persoane au depus dosare, pentru a obţine un loc de muncă în străinătate, din care 702 persoane au fost admise la selecţiile organizate de Serviciul Public de Ocupare.

Pentru această perioadă, prin reţeaua EURES, la nivel naţional sunt înregistrate 633 locuri de muncă, în domenii de activitate precum: industrial, agricol, servicii, construcţii civile, hotelier-gastronomic, vânzări, alimentaţie publică, IT, medical, transporturi.

Astfel, în Belgia – 28 locuri de muncă: 4 operator CNC, 1 tehnician de întreţinere şi reparaţii, 1 inginer dezvoltare, 1 inginer de calitate industrial, 1 proiectant mecanic, 1 inginer producție, 1 inginer materiale, 3 șofer camion categ. C,E, 1 instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze, 1 inginer aplicație, 1 mecanic autoturisme, 1 programator CNC, 1 electrician rezidențial, 1 operator/ambalator în industria alimentară, 1 operator turnare metale, 1 tehnician HVAC, 1 tehnician testare, 2 electrician întreținere și reparații, 2 macaragiu, 2 tehnician reţele de telecomunicaţii.

În Danemarca – 100 locuri de muncă, lucrător în agricultură – culegător de mazăre. Vecinii lor, cei din Finlanda – 11 locuri de muncă: 10 măcelar – tranșator carne de pui, 1 ospătar.

Multe locuri de muncă oferă amgajatorii din Germania – 102 locuri de muncă: 33 șofer de camion, 25 salvamar, 10 programator PLC, 5 bucătar, 4 ospătar, 3 electrician în construcții, 3 personal servire clienți, 3 șofer autobuz, 2 mecanic instalații sanitare, de încălzire și climatizare, 2 montator instalații electrice, 2 personal întâmpinare oaspeți, 1 commis chef, 1 contabil, 1 inginer construcții civile, 1 macaragiu, 1 manager front office, 1 menajeră, 1 tehnician service, 1 tehnician sisteme de încălzire, 1 zidar, 1 vopsitor auto.

  • Lituania: 1 loc de muncă, manager vânzări.
  • Luxembourg – 10 locuri de muncă, senior tehnician Chrome.
  • Malta – 15 de locuri de muncă: 5 specialist vânzări televizate, 10 operator matrițe plastic.
  • Marea Britanie – 55 locuri de muncă: 50 măcelari, tranșatori, fansonatori, împachetatori carne, 5 asistent medical.
  • Norvegia – 2 locuri de muncă, frizer.
  • Olanda: 55 locuri de muncă: 20 lăcătuș confecții metalice, 20 sudor, 15 culegător căpșuni.
  • Portugalia: 30 locuri de muncă, 30 culegător zmeură, mure și afine.
  • Cehia – 30 locuri de muncă: 15 forjor, 15 operator CNC.
  • Slovenia – 30 locuri de muncă, muncitor asamblare producţie componente auto.
  • Spania – 164 locuri de muncă: 150 agricultor, 10 sudor, 3 tehnician, 1 montator structuri (panouri) metalice.

Teleormănenii care doresc să muncească pe unul din respectivele posturi, trebuie să facă dovada de o calificare profesională încheiată. Un alt amănunt pe care trebuie să-l ştie viitorii angajaţi, este legat de faptul că angajatorii vor oferi sprijin în vederea găsirii unei locuinţe.

Iar pentru a fi siguri că vor corespunde cerinţelor impuse de angajatori, teleormănenii care doresc să ocupe un loc de muncă în aceste ţări, se pot adresa Consilierului EURES, din cadrul AJOFM Teleorman, pentru a putea fi înregistrate în baza lor de date.Pentru înregistrarea în baza de date naţională, în vederea participării la selecţiile organizate de Serviciul Public de Ocupare, sunt necesare mai multe documente: carte de identitate sau paşaport (cu termen de valabilitate de minim 6 luni) – copie; certificat de naştere – copie; cazierul judiciar (termen de valabilitate 6 luni) – original; adeverinţă de la medicul de familie (cu menţiunea ”clinic sănătos” – termen de valabilitate 30 de zile) – original; C.V. în limba română (model EUROPASS); cerere tip.

EURES reprezintă o reţea de cooperare între serviciile publice de ocupare europene şi organizaţiile patronale şi alţi actori implicaţi în piaţa muncii fiind creată pentru facilitarea liberei circulaţii a lucrătorilor în cadrul Spaţiului European.

C.D.