57 situații de urgență, 3 accidente rutiere și 6 incendii în 48 de ore

Subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman au intervenit la un număr de 57 de situații de urgență, dintre care șase au fost pentru stingerea incendiilor, 41 pentru acordarea primului ajutor calificat și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave, trei evenimente rutiere în localitățile Bragadiru, Târnava și Turnu Măgurele, două misiuni de sablare a carosabilului, trei intervenții în sprijinul echipajelor SAJ Teleorman și două misiuni de recunoaștere la obiective socio-economice cu aglomerări de persoane.

Cu toate că potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul (1), litera n, din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice, în ultimele două zile, pompierii militari teleormăneni au fost solicitați să intervină pentru stingerea a cinci incendii de vegetație uscată și resturi menajere.

Duminică 25 februarie a.c ,în jurul orei 16.10 ,din cauza depozitării cenușii și jarului nestins în apropierea materialelor combustibile, în localitatea Bragadiru, a izbucnit un incendiu care amenința să distrugă casa de locuit aflată în imediata apropiere. Flăcarile s-au propagat rapid prin vegetația uscată la o stivă de materiale lemnoase ce se afla în apropierea locuinței și anexelor gospodărești. Intervenția promptă a colegilor noștri, de la Detașamentul de Pompieri Zimnicea, cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD, a condus la localizarea și lichidarea focului în limitele găsite, fiind salvate bunuri materiale estimate la peste 50.000 de lei.

În perioada menționată, inspectorii de prevenire din cadrul unității de pompieri au efectuat două controale de specialitate în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor la operatorii economici de pe raza localităților Vitănești și Nanov. Pe timpul acestor verificări au fost aplicate 11 de sancțiuni contravenționale în cuantum total de 40.000 de lei.

Mircea OLTEANU