Ziua de 5 decembrie a fost decretată de către Adunarea Generală a ONU, prin rezoluția nr. 40/212 din 17 decembrie 1985, Ziua Internațională a Voluntarilor.

În anul 2001 a fost sărbătorit Anul Internațional al Voluntarilor, ONU adoptând un set de recomandări pentru sprijinirea voluntariatului de către guvernele lumii și sistemul ONU.

În 2002, Programul de voluntariat al ONU, împreună cu organizații internaționale au lansat site-ul Word Volunteer Web, care este considerat cel mai complet portal despre voluntariat.

Ziua Internațională a Voluntarilor oferă voluntarilor și organizatorilor ocazia de a sărbători munca în folosul celorlalți, de a împărtăși valorile voluntariatului și de a le promova în cadrul comunităților, a organizațiilor neguvernamentale și a autorităților guvernamentale, a agențiilor ONU și a sectorului privat.

Este ziua în care sunt cinstiți toți aceia care au fost implicați în acțiuni voluntare naționale sau mondiale și au sprijinit dezvoltarea socială și economică.

În fiecare an, prin mobilizarea mai multor mii de voluntari, programele organizației Voluntarii Națiunilor Unite (UNV) promovează pacea și dezvoltarea, reliefând importanța voluntarilor și a muncii în parteneriat în cadrul programelor de dezvoltare.

Voluntariatul este o formă specială de donație de timp și de muncă depusă din convingere și din dorința de a fi util semenilor, însemnând prieteni implicați în proiecte de asistență socială, ecologice, educaționale, în care prietenia stă la baza rezultatelor bune ale societății.

Voluntarii trăiesc o experiență unică, fiind alături de cei care au nevoie, dăruind fără a cere nimic în schimb.

Ei contribuie la îmbunătățirea relațiilor dintre oameni, la baza acțiunilor lor fiind respectul.

Cornelia RĂDULESCU

Despre autor