25 octombrie: Ziua Armatei Române

Din 1959, 25 octombrie a fost stabilită Ziua Forțelor Armate Române, la această dată, în anul 1944, fiind eliberate localitățile Carei și Satu Mare de sub ocupația germano-hortistă.

Din 1830 (când s-a înființat armata română modernă) și până în 1951, nu a existat o zi dedicată acesteia, soldații români participând anual la manifestările care aveau loc de Înălțare (zi care a devenit, după Primul Război Mondial, Ziua Eroilor) și la cele ale Zilei Naționale.

Ziua Forțelor Armate Române a fost sărbătorită pentru prima dată pe 2 octombrie 1951, iar din anul 1959 ziua dedicată bravilor ostași a fost stabilită pe 25 octombrie.

25 octombrie este ziua în care România își sărbătorește armata și este simbolul tuturor bătăliilor și eroilor poporului român.

Ofensiva pentru eliberarea nord-vestului României a început pe 9 octombrie 1944 și s-a finalizat pe 25 octombrie, când au fost eliberate localitățile Carei și Satu Mare, întreg teritoriul românesc ocupat în urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940 revenind la patria mamă.

La 25 octombrie, România sărbătorește Ziua Armatei, ca simbol al păstrării independenței și suveranității.

Astăzi se evocă faptele de arme ale înaintașilor, care au apărat cu dârzenie plaiurile strămoșești la Posada, Rovine, Podul Înalt, Războieni, Călugăreni, Plevna, Smârdan, Mărăști, Mărășești sau Oituz, cât și ale acelora care în cel de-al Doilea Război Mondial, după alungarea trupelor germane de pe teritoriul românesc, au continuat lupta dincolo de teritoriul țării, oprind înaintarea inamicului.

Victoria asupra trupelor germane și ungare a fost câștigată de 525.702 soldați români (începând cu 23 august 1944), 58.330 fiind declarați morți, răniți sau dispăruți, iar pierderile inamicului au fost de 72.937 de soldați.

25 octombrie, Ziua Armatei Române, este legată de eliberarea Transilvaniei și îndeplinirea idealurilor naționale ale românilor: independență, unitate și integritate teritorială, pentru care poporul nostru a dat numeroase jertfe de-a lungul zbuciumatei lui existențe.

Astăzi este ziua când ne cinstim așa cum se cuvine eroii, datorită cărora existăm ca națiune independentă, în ciuda grelelor și numeroaselor încercări cărora am fost supuși.

Cornelia RĂDULESCU