21 decembrie, ultima zi pentru plățile anticipate

Persoanele fizice trebuie să achite până pe 21 decembrie, ultima tranșă din impozitul pe venit, precum și din contribuțiile la pensii și sănătate.

Persoanele fizice care realizează venituri din activități independente, adică acei antreprenori organizați, printre altele, ca PFA, întreprinderi individuale sau familiale , au de îndeplinit o serie de obligații în decembrie 2017. Aceștia trebuie să achite atât impozit pe veniturile obținute, cât și contribuții de asigurări sociale și contribuții de asigurări sociale de sănătate.

Plățile se efectuează trimestrial, în patru rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, ceea ce înseamnă că cele din urmă astfel de plăţi din 2017, aferente celui de-al patrulea trimestru din an, trebuie efectuate în decembrie. Şi cum ultima lună din an este diferită de celelalte, pentru faptul că ziua de 25 coincide cu prima zi de Crăciun, obligaţiile fiscale trebuie transmise Fiscului mai devreme decât de obicei, de principiu până pe 21 decembrie, cel târziu.

Conform calendarului fiscal stabilit de ANAF, 21 decembrie va fi termenul-limită pentru plata celor două contribuţii obligatorii, menţionate anterior, dar şi pentru cele opţionale, cazul contribuției la bugetul asigurărilor pentru șomaj, contribuției pentru asigurarea în caz de accidente de muncă și boli profesionale sau a celei pentru concedii și indemnizații.

”Joi, 21 decembrie 2017, contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor (cu excepţia veniturilor din arendare), activităţi agricole impuse în sistem real, silvicultură și piscicultură au obligaţia să efectueze plăţile anticipate privind impozitul pe venit, aferente trimestrului IV 2017.

Tot până la aceeaşi dată, organizatorii de jocuri de noroc caracteristice activităţii cazinourilor şi jocurile tip slot-machine trebuie să plătească taxa anuală pentru autorizaţia de exploatare a jocurilor de noroc, aferentă trimestrului următor.

Joi, 21 decembrie 2017, este termenul limită de declarare şi plată a obligaţiilor fiscale pentru luna noiembrie la Bugetul General Consolidat”, se arată într-un comunicat de presă al Finanțelor Publice Teleorman.

C.D.