2 martie: Apariția lucrării „Descriptio Moldaviae”
Pe 2 martie 1716 a apărut „Descriptio Moldaviae”, lucrarea lui Dimitrie Cantemir, care este prima noastră monografie.
Scrisă la cererea Academiei din Berlin, este alcătuită din trei părți și conține prima hartă a Moldovei.
„Descriptio Moldaviae”, în română „Descrierea stării de odinioară și de astăzi a Moldovei”, este una dintre cele mai importante opere ale lui Dimitrie Cantemir și a fost scrisă între 1714 și 1716, în timpul șederii în Rusia a fostului domnitor al Moldovei.
Cartea, scrisă în limba latină, este un document foarte important în ceea ce privește istoria românilor și a fost tradusă în germană, rusă, greacă și română.
Lucrare enciclopedică, „Descriptio Moldaviae” conține descrieri complete de natură geografică, politică, administrativă, organizatorică, socială, lingvistică și etnografică ale Moldovei.
Ediția princeps a fost tradusă în limba germană în anul 1771, iar în limba română în 1806, publicându-se la Mănăstirea Neanț în 1825.
„Descrierea Moldovei” are trei părți, prima parte cuprinzând descrierea geografică a Moldovei, a munților, apelor și câmpiilor, aici fiind prezentate târgurile și capitalele Moldovei, flora și fauna, dar și prima hartă a Moldovei, Dimitrie Cantemir fiind autorul ei.
Partea a doua a acestei lucrări înfățișează organizarea politică și administrativă a țării, prezentând forma de stat, alegerea și mazilirea domnitorilor, obiceiuri legate de aceste evenimente, dar și de logodnă, nuntă și înmormântare.
În a treia parte, numită „Despre cele bisericești și ale învățăturii în Moldova”, Dimitie Cantemir dă informații despre graiul moldovenilor și despre alfabetul folosit, care la început era cel latin.
Această lucrare prezintă și informații etnografice și folclorice, Dimitrie Cantemir fiind primul cărturar român care s-a ocupat de această sferă.
„Descrierea Moldovei” este singura lucrare a unui român, care prezintă societatea și statul feudal românesc.
Cornelia RĂDULESCU