159 de ani de la Unirea Principatelor Române, sărbătoriţi la Alexandria
Cea de-a 159-a aniversare a Unirii Principatelor Române, aniversată în fiecare an la 24 ianuarie, a reunit, la Alexandria, un număr considerabil de cetățeni, dar și de personalități, de la oficialități locale, la parlamentari. Alături de reprezentanții autorităților publice județene și locale, la ceremonia prilejuită de împlinirea a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române au participat și parlamentari teleormăneni și reprezentanți ai Guvernului, printre care: Eugen Pîrvulescu, Mara Calista, Valentin Boboc și Violeta Răduț.
Manifestarea, desfășurată la Monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din municipiul reşedinţă de judeţ, a debutat cu primirea onorului de către prefectul județului Teleorman, Florinel Dumitrescu, moment urmat de intonarea Imnului Național.
După slujba religioasă, ţinută de un sobor de preoţi ai Episcopiei Alexandriei şi Teleormanului, au urmat alocuțiunile oficialităților locale, primul dintre cei care au luat cuvântul fiind viceprimarul municipiului Alexandria, Ioan Augustin.
„Ne-am adunat și anul acesta, pe 24 ianuarie, în fața statuii marelui domnitor Alexandru Ioan Cuza, pentru a sărbători un eveniment crucial din devenirea poporului nostru. În anul centenarului Marii Uniri, vă propun să eliminăm sintagma Mica Unire, asociată evenimentelor petrecute pe 24 ianuarie 1859, să ne gândim cu mintea deschisă și sufletul inundat de emoție și dragoste de țară la toate momentele istorice de răscruce petrecute anterior unirii din 1918… Momentul de mare încărcătură emoțională petrecut în 1859, când Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor și în Țara Românească, după ce pe 5 ianuarie fusese ales cu entuziasm domn al Moldovei, poate fi unul inspirațional și motivațional pentru generațiile acutale.
Cred ca trebuie să fim pe deplin conștienți de ceea ce facem noi astăzi, căci urmările se pot vedea mâine, peste ani sau peste secole. Să gândim limpede, să acționăm corect, loial, față de țară și cu responsabilitate față de viitorul copiilor și nepoților noștri. Aniversăm astăzi ziua în care prin voința liber exprimată a sute și sute de mii de români și oameni inimoși, locuitori din Moldova și Țara Românească, a încolțit germenele de unire și desăvârșire a unei țări unitare, suverane și independente. Avem datoria unui omagiu profund și pios pentru înaintașii noștri, care au făcut posibilă unirea”, a spus Ioan Augustin.
În cuvântarea sa, preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, Dănuţ Cristescu a precizat că, pentru a fi la înălţimea înaintaşilor noştri, „trebuie să învățăm din înțelepciunea lor, din voința lor de a pune deoparte interesele personale, atunci când obiectivele națiunii cereau să acționeze împreună”, dându-i ca exemplu în acest sens pe Mihail Kogălniceanu, Ion I. C. Brătianu și Alexandru Ioan Cuza.
De asemenea, acesta a mai menţionat că pentru atingerea obiectivelor majore şi pentru ca aspiraţiile tuturor românilor să fie atinse cu succes,”să lăsăm deoparte disensiunile”.
Despre emoţia zilei de 24 ianuarie a vorbit şi prefectul judeţului Teleorman, Florinel Dumitrescu, care a spus că „este de datoria noastră să continuăm eforturile înfăptuitorilor unirii, participând împreună la consolidarea și la modernizarea României”.
După discursuri au fost depuse coroane de flori, după care, personalităţile prezente la eveniment s-au prins într-o simbolică Horă a Unirii.
Ca şi în anii precedenţi, la finalul manifestărilor, alexăndrenii au stat la rând să primească sarmale, pahare cu vin fiert și ceai.
Evenimentul a fost organizat de Instituţia Prefectului-Judeţului Teleorman, Consiliul Judeţean Teleorman, Primăria Municipiului Alexandria, Garnizoana Alexandria, Episcopia Alexandriei şi Teleormanului.
M. MEILĂ