14 mai 1441: Prima atestare documentară a județului Teleorman

Actul numit „Hrisovul lui Vlad Dracul Voievod”, prin care domnitorul întărea Mănăstirii Glavacioc o ocină pe Neajlov și altele în Butești și „Mircești ot Teleorman” (localizată în actualul sat Comoara, din comuna teleormăneană Drăgănești Vlașca) reprezintă prima atestare documentară a județului Teleorman.

Astfel, putem afirma că județul nostru face parte din districtele vechi ale Țării Românești, la baza acestei afirmații stând documente istorice, printe care și „Hrisovului lui Vlad Dracul”.

„Hrisovul lui Vlad Dracul” se află în patrimoniul Arhivelor Naționale, fiind expus, în premieră, în județul Teleorman, în anul 2016, în holul Instituției Prefectului Județului Teleorman. Documentul, redactat în slavonă, a mai fost expus, cu ocazia primei ediții a Zilei Județului Teleorman, în data 10 mai 2019, în holul de la intrarea în Consiliul Județean Teleorman.

Vlad Dracul, cunoscut și ca Vlad al II-lea (cca 1393/1397-7 dec. 1447), a fost domnul Țării Românești între 1436 și 1442 și între 1443 și 1447. Membru al familiei Basarabilor și fiu al lui Mircea cel Bătrân, este tatăl lui Vlad Țepeș și al lui Radu cel Frumos.

Prima atestare cartografică a județului Teleorman datează de la 1700, stolnicul Constantin Cantacuzino alcătuind o hartă care a fost tipărită la Padova.

Denumirea județului Teleorman este identică cu aceea a râului care îl străbate, desemnând „marea pădure cumană” și având originea în „Deleorman” (în limba turcă „deli orman”) și însemnând „pădurea cumană” sau „pădurea nebună”. O pădure întinsă, care acoperea acest teritoriu, în ea ascunzându-se haiduci, precum și populația care fugea din calea năvălitorilor…

Cornelia RĂDULESCU