11 octombrie: Ziua Mondială de Luptă împotriva Durerii

Ziua Mondială de Luptă împotriva Durerii este sărbătorită, începând cu anul 2004, pe 11 octombrie.

Inițiativa marcării acestei zile aparține participanților la Congresul de Oncologie desfășurat la Istambul, în luna septembrie a anului 2004, precum și președintelui Asociației Mondiale de Studiere a Durerii, sir Michael Mondale.

Asociația Mondială de Studiere a Durerii a definit durerea ca fiind „o senzație, o experiență senzitivă și emoțională neplăcută, asociată cu o leziune existentă sau potențială”.

Această definiție implică factori senzitivi și emoționali.

Statisticile arată că 50% dintre adulți suferă de o durere cronică, mulți oameni trăind și murind în durere.

Durerea cronică generează și cheltuieli mari persoanei în cauză, reprezentate de costul medicamentelor, concedii medicale, pierderea locului de muncă.

Costurile financiare ale durerii cronice sunt egale cu acelea pentru cancer și bolile cardiovasculare (boli care sunt și ele însoțite de dureri cronice sau pot fi declanșate de acestea).

Durerea cronică este principala cauză a suferinței umane și cea mai mare consumatoare de resurse umane, medicale și financiare.

În ultimii ani specialiștii au recunoscut că durerea cronică este o boală de sine stătătoare, mult timp ea fiind considerată o problemă psihologică, neluată în seamă.

Astfel, s-a ajuns la concluzia că trebuie tratată independent, tot mai multe cadre medicale conștientizând răspândirea și efectul cumplit al acestei boli.

Pe plan european, această zi este însoțită de o săptămână marcată de evenimente dedicate luptei împotriva durerii.

Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași a introdus, în premieră în România, în urmă cu peste 10 ani, un curs special pentru studiul durerii: Algeziologia. Aceasta este o știință cu caracter interdisciplinar, având ca preocupări centrale studiul și terapia durerii.

Cornelia RĂDULESCU