10 decembrie: Ziua Internațională a Drepturilor Omului

Pe 10 decembrie, în întreaga lume, se sărbătorește Ziua Internațională a Drepturilor Omului.

Organizația Națiunilor Unite, înființată în cadrul Conferinței de la San Francisco din 1945, a avut, încă de la înființare, ca atribuții, respectarea drepturilor omului și menținerea securității și păcii în lume.

La 10 decembrie 1948, la Paris, Adunarea Generală a ONU a adoptat Declarația Universală a Drepturilor Omului, prin Rezoluția nr. 211.

Această declarație evidențiază faptul că toți oamenii s-au născut cu drepturi egale și cu libertăți fundamentale.

În baza Rezoluției nr. 423 din anul 1950, Adunarea Generală a ONU a invitat toate statele și organizațiile interesate să sărbătorească această zi, făcând apel către toate statele membre ale ONU să promoveze și să asigure respectarea drepturilor și libertăților omului.

Națiunile Unite și guvernele statelor membre organizează diferite manifestări dedicate acestei zile.

Pe 10 decembrie, în fiecare an, au loc conferințe, reuniuni politice și evenimente culturale prin care se scoate în relief faptul că drepturile omului trebuie respectate în fiecare zi a anului.

Ziua de 10 decembrie trebuie să reprezinte peste tot în lume un prilej de luptă împotriva oricărei forme de abuz sau de discriminare care atentează la drepturile și libertățile fundamentale ale omului, drepturi care, din nefericire, în unele zone ale planetei, sunt încălcate.

Fiecare dintre noi este dator să conștientizeze acest fenomen nedrept și să se implice în combaterea lui, pentru ca drepturile omului să fie respectate.

Cornelia RĂDULESCU

Despre autor