Ziua Radioului Național se sărbătorește la 1 noiembrie, pentru că la această dată, în anul 1928, la ora 17,00, se inaugura postul național de radio, primele cuvinte, „Alo, alo, aici Radio București, România”, fiind spuse de Dragomir Hurmuzescu, promotorul radiofoniei românești.
Radiofonia națională are debutul în anul 1908, când a fost instalat primul post de radiotelegrafie la Constanța, de către Serviciul Maritim Român. Un an mai târziu, marina militară a mai instalat trei posturi la Călărași, Giurgiu și Cernavodă.
În 1912, din cauza întreruperii totale a legăturilor telefonice și telegrafice, țara noastră risca să nu poată comunica cu aliații. Eforturile depuse de inginerii Vintilă Brătianu, Emil Giurgea și Dimitrie Leonida au făcut posibilă instalarea unui post de emisie-recepție în Parcul Carol I.
În anul 1921 s-a înființat, datorită unei inițiative guvernamentale, o rețea de posturi radiotelegrafice în întreaga țară.
În perioada 1925-1928, Dragomir Hurmurescu (1865-1954) a militat, împreună cu un grup de radioamatori, pentru înființarea postului național de radiodifuziune. Acestora li se datorează și deschiderea, în 1920, a unui curs de radiocomunicații la Universitatea din București.
Profesorul Dragomir Hurmuzescu este fondatorul Asociației Prietenii Radiofoniei (1924), în cadrul Institutului Electrotehnic, pe care tot el l-a înființat.
La 19 noiembrie 1925, în cadrul expoziției Luna Bucureștilor, a fost efectuată prima emisiune în limba română, de către inginerul C. Cottescu, iar în anul 1927 profesorul Dragomir Hurmuzescu emitea de două ori pe săptămână, pentru 2000 de abonați.
La sfârșitul anului 1927 se pun bazele legale pentru înființarea primei societăți naționale de radio din România, cu capital majoritar de stat, aceasta fiind înregistrată oficial în martie 1928.
Societatea de Difuziune Radiofonică, cu sediul pe strada General Berthlot nr. 60, își instalează o antenă puternică și astfel este posibilă prima emisiune a postului Radio România, joi, 1 noiembrie 1928, la ora 17,00.
Emisiunea a fost deschisă de profesorul Hurmuzescu, președintele Consiliului de Administrație, cu „Alo, alo, aici Radio București, România”. Emisiunea a conținut muzică, știri de presă și știri sportive, versuri și un buletin meteorologic.
În următoarele zile, emisiunile au fost transmise între orele 17,00-19,00 și 20,30-24,00, conținând și rubrici noi.
O contribuție remarcabilă în dezvoltarea Radiodifuziunii Române o are inginerul Gheorghe Cartianu, profesor universitar și membru corespondent al Academiei Române, angajat al Societății de Radiodifuziune. El a participat la realizarea primelor studiouri de radiodifuziune, a efectuat emisiuni și a realizat primele radiorelee românești.
La început, Radio România avea 17 angajați, iar în prezent emite pe mai multe posturi naționale și internaționale: Radio România Actualități, Radio România Cultural, Antena Satelor și Radio România Internațional.
În această zi aniversară, au loc evenimente deosebite, unul dintre ele fiind Ziua Porților Deschise, radioul public așteptând vizita celor care sunt interesați să facă un tur al instituției.
Cornelia RĂDULESCU