„Alegerile din 1937 – instaurarea dictaturii regale” – Lecţia de istorie, predată la Muzeul Judeţean Teleorman

Muzeul Judeţean Teleorman, în colaborare cu Biroul Judeţean Teleorman al Arhivelor Naţionale şi Colegiul Naţional „A.D. Ghica” din Alexandria, a organizat ieri simpozionul intitulat „Alegerile din 1937 – instaurarea dictaturii regale”.
În cadrul manifestărilor au fost susţinute mai multe comunicări.
Astfel, despre slăbiciunile partidelor politice româneşti la sfârşitul anilor 1930, a vorbit Ion Tăujan, profesor de istorie în cadrul Colegiului Naţional “A.D.Ghica”, care a pus accentul în special pe activităţile celor două partide politice aflate la guvernare în acea perioadă. Este vorba despre Partidul Naţional Liberal şi Partidul Naţional Ţărănist.
Ulterior pe plan politic, făcându-şi apariţia şi Partidul Naţional Creştin, care a jucat un rol foarte important în mişcările pe plan politic, din acea perioadă.
În continuarea acţiunilor relatate de profesorul Tăujan, momentul “1938 – Sfârşitul democraţiei parlamentare şi instaurarea dictaturii regale”, vine să completeze şirul evenimentelor de la acea vreme. Acest capitol a fost prezentat de Mădălina Radu-Ruşanu, reprezentantul Biroului Judeţean Teleorman al Arhivelor Naţionale.
Iar despre dictatura lui Carol al II-lea şi mişcarea legionară, le-a vorbit elevilor de clasa a IX- a, de la Colegiul Naţional “A.D. Ghica”, prezenţi la simpozion, reprezentantul instituţiei gazdă, Cătălin Borţun.
Prin acest eveniment, s-a încercat să se contureze împrejurările în care s-a instaurat dictatura lui Carol al II-lea, în urmă cu 75 de ani.
Alegerile din decembrie 1937 au fost ultimele alegeri libere din România, înainte ca Regele Carol al II-lea să dizolve Parlamentul şi să instaureze dictatura regală, eveniment care s-a întâmplat în februarie1938.
În urma alegerilor din decembrie 1937, PNL a obţinut un procent de 35, 92 la sută din voturi, PNŢ – 20,40 la sută, iar Partidul Totul pentru Ţară, doar 15,58 la sută.
Sfidând rezultatele efective ale scrutinului, Carol al II-lea a refuzat să încredinţeze formarea guvernului, unuia dintre liderii partidelor cu cele mai multe voturi, liberalii sau ţărăniştii, şi a optat în ziua de 29 decembrie 1937, pentru formarea unui guvern minoritar, condus de Octavian Goga.
Speriat de perspectiva ascensiunii forţelor de dreapta (legionarii) în prim planul politicii interne, ascensiune ce ar fi întârziat şi mai mult materializarea obiectivului de instaurare a unei dictaturi personale, Carol al II-lea a urgentat realizarea acestui deziderat. În acest context, Regele a decis brusc, şi fără nici un fel de explicaţie logică, demiterea, în dimineaţa zilei de 10 februarie 1938, a cabinetului Goga. Tot în aceeaşi zi a avut loc instalarea de facto a dictaturii carliste.

Mirel MANAFU