Ziua Sfântului Trifon, ”Zărezan”, sărbătorită şi în Alexandria
Pe un ger de au crăpat pietrele, alexăndrenii l-au sărbătorit pe ocrotitorul viţei-de-vie, Sfântul Mucenic Trifon. Sărbătoarea tradiţională a viţei-de-vie şi a vinului, “Zărezan”, a fost marcată şi la Alexandria. Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa mai multor oficialităţi teleormănene, în frunte cu preşedintele CJ Teleorman, Adrian Gâdea, senatorii Timotei Stuparu şi Florinel Dumitrescu, deputatul Valentin boboc, dar şi a europarlamentarului Viorica Dăncilă, dar şi a unor oaspeţi de seamă, veniţi în Teleorman de pe celălalt mal al Dunării. Printre aceştia s-au numărat prefectul districtului Pleven, dar şi primarul oraşului Belene din Bulgaria, Momchil Spasov.
Deşi evenimentul era programat să înceapă în jurul prânzului, oficialităţile bulgare n-au putut traversa Dunărea cu bacul şi din această cauză au întârziat aproape 2 ore.
În prima parte a manifestaţiilor dedicate acestei zile, reprezentanţi ai Asociaţiei de prietenie româno-bulgare din Alexandria, dar şi oaspeţii din Bulgaria, s-au referit la semnificaţia acestei sărbători milenare.
Primul care a luat cuvântul, aşa cum era normal, a fost primarul municipiului Alexadria, Victor Drăguşin. În discursul său, edilul-şef a făcut referire la tradiţiile care îi leagă pe români şi bulgari.
”În Alexandria se depus eforturi mari pentru a continua tradiţia dintre români şi bulgari. Vă asigur că atât cât legea ne permite şi ne ţin buzunarele vom continua tradiţia de Zărezan. Avem multe în comun cu prietenii bulgari şi am convingerea că vom reuşi să punem la punct şi câteva proiecte”, a precizat Drăguşin.
La rândul său, prefectul districtului Pleven s-a arătat extrem de încântat de municipiul Alexandria despre care spune că s-a schimbat foarte mult în ultimii 20 de ani.
”Pentru mine este o onoare să fiu aici cu dumneavoastră în această zi. Este pentru a doua oară când sunt prezent în Alexandria. Prima dată s-a întâmplat în urmă cu 20 de ani. Pe drum am constat destul de multe schimbări în oraşul dumneavoastră, dar mă bucur că un lucru nu s-a schimbat, căldura şi ospitalitatea dumneavoastră”, a menţionat prefectul din Pleven.
Din sala de şedinţe a primăriei, sărbătoarea a continuat în plaiul viilor din vecinătatea Alexandriei, acolo unde un sobor de preoţi a sfinţit viile alexăndrenilor, binecuvântând, astfel, lucrările agricole care au în prim-plan viţa-de-vie.
A urmat un ritual în care s-au tăiat câteva cozi de viţă-de-vie şi s-au stropit cu vin, “pentru ca să primească via semn de vin bun”.
Între timp, cazanele cu vin fierbeau, pentru a le ţine sângele cald invitaţilor, iar iarnea de porc şi cârnaţii se frigeau pe grătar.
Manifestările de la Alexandria au continuat la un restaurant din municipiu, acolo unde ansambluri folclorice au oferit un frumos program artistic.
În trecut, viticultorii şi pomicultorii ţineau post în această zi pentru ca Sfântul Trifon, considerat de ei drept patron al viilor şi al livezilor, să-i ajute să aibă un an bun, bogat în recolte de struguri şi fructe.
Sfântul Trifon este sărbătorit pe data de 1 februarie atât de biserica românească, dar şi de cea bulgărească. Se spune că Sfântul Trifon este patronul viticultorilor, al producătorilor de vin şi al cârciumarilor.
În Bulgaria, sărbătoarea este cunoscută ca Zărezan, adică tăierea viţei-de-vie. Bulgarii sărbătoresc această zi cu ritualuri folclorice, în satele viticole din întreaga ţară. Bărbaţii tund viţa-de-vie, iar femeile coc pâini festive şi pregătesc friptură de pui, umplut cu orez.
Fiecare cultivator de viţă-de-vie pleacă spre podgorie cu pâinea şi carnea de pui într-o traistă nouă, ţesută colorat şi cu un vas, umplut cu vin roşu. Înainte de a începe tăierea viţei, bărbăţii se întorc cu faţa către soare şi fac semnul crucii de trei ori. După ce primele trei ramuri sunt tăiate, ei le spală cu vin roşu, apă sfinţită şi cenuşa de lemn pe care au păstrat-o din Ajunul Crăciunului. La sfârşitul zilei, toată lumea se adună împreună pentru a mânca, bea vin, cânta şi dansa.
C. DUMITRACHE