Ziua Culturii Naționale, marcată la Zimnicea

Ziua Culturii Naționale a fost marcată la Zimnicea printr-un simpozion găzduit de Primărie în sala mare. Profesori, elevi, autorități și instituții locale au adus cu această ocazie un omagiu lui Mihai Eminescu, poetul național al românilor. Evenimentul a fost organizat de Biblioteca Orășenească și Primăria Zimnicea.

Ziua Culturii Naționale a fost instituită ca zi de sărbătoare națională în anul 2010. De atunci, în fiecare an, pe 15 ianuarie, românii îl sărbătoresc pe Mihai Eminescu, dar și Ziua Culturii Naționale.

Domnul limbii române, Mihai Eminescu, a transformat graiul străbun și l-a adus în formele moderne, lesne de înțeles, datorită geniului său, săvârșind rostul venirii lui pe pământ.

Apreciat și criticat în aceeași măsură de contemporani, lui Mihai Eminescu nu i-a contestat nimeni genialitatea, pe care a dus-o, neînfricat, până la extreme, fără a se teme de ceea ce, inevitabil, avea să intervină.

Dispariția lui este numai una pământeană, prin ceea ce a creat el a trecut în rândul nemuritorilor, ocupându-și, așa cum era normal, locul printre aceia peste care niciodată nu se va așterne uitarea.

Datorită lui, plopii sunt mereu fără soț, lacul scânteie feeric, iar ultimul dor este acela potolit de liniștea mării.

Jurnalistul Mihai Eminescu este pe nedrept mai puțin cunoscut decât poetul. El combate nedreptatea, frica, fărădelegile cum nimeni altul nu a făcut-o și nu o va face, căci nimeni, niciodată, nu se va putea ridica la nivelul lui, cel înzestrat cu atâta har de Creator.

A vorbi despre Eminescu este o datorie, o necesitate, dar și o plăcere.

Versurile lui ne sunt atât de cunoscute încât avem impresia că le-am primit moștenire, genetic vorbind, la naștere.

Cornelia RĂDULESCU