Ziua Copilului, sărbătorită la Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman

Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman, instituție subordonată Consiliului Județean Teleorman, a marcat miercuri, 31 mai 2023, începând cu ora 10.00, la Sala de lectură, Ziua Copilului.

Rubab Mansoor, elev în clasa a VIII-a, a avut ideea de a avea o zi internaţională a copilului, iar Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a acceptat-o și a adoptat-o în anul 1954.

În același an, Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF) a emis o recomandare care prevedea faptul că fiecare stat să dispună de o zi la aşa-numita Ziua Copilului.

În România, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC) s-a constituit la 1 ianuarie 2005, însă deocamdată nu se ştie când a fost sărbătorită pentru prima dată Ziua Internaţională a Copilului, însă există o teorie potrivit căreia, consulul general chinez de la San Francisco a strâns un număr de copii orfani chinezi pentru a sărbători Festivalul Dragonului, care s-a întâmplat să fie chiar pe 1 iunie, dată care a coincis, de asemenea, cu Conferinţa de la Geneva.

De atunci s-a stabilit ca 1 iunie sa fie Ziua Internaţională a Copilului, mai ales în ţările comuniste.

Nu peste tot în lume, Ziua Copilului se sărbătoreşte pe 1 iunie, pentru UNESCO, de exemplu, Ziua Copilului este 20 noiembrie.

Ziua Internaţională a Copilului are la bază şi promovează schimbul reciproc de idei, dorinţa de a-i face pe copii să înţeleagă acest concept, precum şi iniţierea unei acţiuni de a promova bunăstarea copiilor din toată lumea.

Cu acest prilej, elevi de la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Alexandria, coordonați de prof. Paula Achim, prof. Jeni Rănacu și prof. coregraf Elena Enache, vor susține un program artistic intitulat „Curcubeul copilăriei” și vor surprinde bucuria de a fi copil în desene.

Vor fi vernisate expozițiile „Copilărie fericită”- expoziție de desene realizate de preșcolari de la Gradinița cu P.P. nr 6, coordonați de educatoarele Alina Boangher, Marilena Mantia și Nicoleta Georgescu și „Imn copilăriei”- expoziție de carte din patrimoniul bibliotecii.

Sunt invitați să sărbătorească la bibliotecă atât copii, cât și adulți, copilăria fiind pentru toți cea mai frumoasă perioadă din viață.

La Mulți Ani, tuturor copiilor!

Cornelia RĂDULESCU

Despre autor