Zile de foc! Şoferii cu afecţiuni cardiace sunt sfătuiţi să evite deplasările

Zile de foc pentru teleormăneni. Meteorologii anunță că indicele de confort termic va trece frecvent de pragul critic.

Căldurile insuportabile ne pot crea grave probleme de sănătate, dacă nu ţinem cont de câteva sfaturi. Cea mai des întâlnită stare cauzată de caniculă este hipertermia.

Creşterea temperaturii corpului la 39 sau chiar 40 de grade Celsius este însoţită, uneori, de pierderea cunoştinţei, vărsături, delir şi convulsii. Pacientul nu mai poate respira, iar pupilele sunt dilatate.

Pentru a evita astfel de situaţii care ne pun viaţa în pericol, este bine să evităm expunerea la soare, în intervalul 11.00-18.00, atunci când temperaturile sunt foarte ridicate. În vederea prevenirii incidentelor în timpul perioadelor cu temperaturi ridicate, medicii avertizează cetăţenii, în cazul în care ies pe stradă să poarte pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise şi să se hidrateze consumând cel puţin 2 litri de apă.

Dacă eşti nevoit să mergi sau să lucrezi prin soare, ai grijă să te hidratezi corespunzător. Evită băuturile alcoolice, acidulate şi cu cofeină. Toate acestea favorizează deshidratarea. Bea mai multă apă decât crezi că ai nevoie. Apa se pierde şi prin transpiraţie. În plus, transpiraţia ajută la reglarea temperaturii corpului.

Poliţiştii teleormăneni recomandă, pentru conducerea în siguranţa pe timp de caniculă, folosirea aerului condiţionat în maşină înainte de a porni la drum cu autovehiculul care a stat în soare.

Opririle dese la drum lung, la umbră, sunt o altă recomandare, precum şi consumul de apă. Înainte de plecarea la drum este necesară verificarea stării tehnice a autovehiculului şi, în special, a presiunii în pneuri, gradul de îmbătrânire şi uzură al acestora şi al racordurilor, precum şi verificarea instalaţiei de climatizare.

Şoferilor li se recomandă, de asemenea, să adapteze viteza autovehiculelor la condiţiile meteo-rutiere şi să păstreze o distanţă suficientă faţă de autovehiculul care circulă înainte, întrucât temperaturile mari înregistrate la nivelul părţii carosabile sunt factor determinant în scăderea aderenţei pneurilor şi implicit în creşterea spaţiului de frânare.

În cazul în care administratorul drumului public, împreună cu poliţia rutieră dispune parţial sau total restricţionarea traficului rutier pe anumite sectoare de drum, respectaţi în totalitate semnalele şi indicaţiile poliţiştilor de deviere a traficului rutier.

C. DUMITRACHE