„Zile de foc” pentru pompierii teleormăneni

În ultimele 48 de ore, salvatorii teleormăneni au fost solicitați să intervină pentru protejarea vieții, bunurilor materiale și a mediului înconjurător la 121 evenimente.

Cele mai multe intervenții, 51, au fost ale echipajelor SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave.

S-a intervenit în cazul unui accident rutier, pentru descarcerarea victimelor, acordarea primului ajutor calificat și asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor.

Au început să se incendieze miriștile. Pompierii au acționat la 29 de incendii, dintre care 2 izbucnite în gospodăriile cetățenești și 27 de incendii de vegetație uscată, gunoi menajer și miriști.

În ultimele două zile, pompierii militari teleormăneni au fost solicitați să intervină pentru stingerea a 27 de incendii de vegetație uscată, gunoi menajer și miriști, pe raza localităților Fântânle, Voievoda, Piatra, Măldăieni, Nanov, Traian, Viișoar, Băcălești, Sfințești, Zimnicea, Storobăneasa, Brânceni, Moldoveni, Bujoru, Baciu, Dobrotești și Călinești, precum și în apropierea DJ 703, acestea reprezentând un real pericol pentru bunurile materiale ale oamenilor sau viața participanților la trafic. Din fericire, salvatorii noștri au reușit să reducă pagubele și să stingă incendiile în limitele găsite, fără a fi înregistrate victime omenești.

Având în vedere creșterea alarmantă a numărului de incendii de vegetaţie uscată, atragem atenția tuturor proprietarilor de terenuri agricole sau administratorilor acestora că arderea miriștiilor și vegetaţiei uscate este INTERZISĂ.

În cazul în care se constată că s-au produs incendii de miriște/vegetație uscată pe suprafețele de teren agricol, pompierii militari vor raporta de îndată coordonatele acestora către Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) și Garda de Mediu – Comisariatul Județean Teleorman, pentru luarea măsurilor ce se impun, conform Protocolului de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente, încheiat între Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Garda Naţională de Mediu.

Pompierii militari vor aplica amenzi de până la 2500 de lei pentru efectuarea unor lucrări de ardere a resturilor vegetale fără întrunirea condiţiilor legale şi, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.

C. DUMITRACHE