Zece cazuri noi de gripă, confirmate în Teleorman

Încă 10 cazuri de gripă au fost confirmate în județul Teleorman, la aproximativ două săptămâni de la pimul caz de gripă înregistrat, în acest sezon, în județul nostru. Din nefericire, primul teleormănean la care a fost confirmat virusul gripal tip AH1, un tânăr în vârstă de 17 ani, a decedat în data 15 ianuarie 2019.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică din cadrul Centrului Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, cele 10 cazuri de gripă în județul Teleorman au fost înregistrate în săptămâna 14-20 ianuarie 2019.

În total, de la începutul sezonului au fost confirmate 522 de cazuri de gripă, după cum urmează:

  • 228 cazuri gripă cu virus AH1
  • 127 cazuri gripă cu virus AH3
  • 166 cazuri gripă cu virus A nesubtipat
  • 1 caz gripă cu virus B.

Conform INSP, săptămâna trecută au fost înregistrate 58 cazuri de infecții respiratorii acute severe (SARI), cu 27 mai multe față de săptămâna anterioară și cu 41 mai multe față de aceeași perioadă a sezonului precedent.

De la începutul sezonului 2018-2019 au fost înregistrate 35 decese confirmate cu virus gripal, din care 24 tip A, subtip (H1)pdm09, 6 tip A, subtip H3 si 5 tip A,

nesubtipat, în timp ce în sezonul precedent, în perioada similară, s-au înregistrat 4 decese cauzate de gripă, 2 cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09 și 2 cu virus gripal tip B.

Conform aceleiași surse, în acest moment nu se poate afirma că ne confruntăm cu un sezon gripal mai sever față de sezonul precedent, ci că s-a înregistrat un număr mai mare de decese mai devreme față de sezonul precedent. Însă, din cauza numărului mare de cazuri de gripă înregistrate la nivel național în această perioadă, în multe spitale din țară, inclusiv în cele din județul Teleorman, s-a luat ca măsură, limitarea și chiar interzicerea accesului vizitatorilor în spitale, pentru evitarea îmbolnăvirilor și a răspândirii virusului gripal.

M. MEILĂ