Zece ani pe post de… „nicovală”

Greu de crezut şi totuşi destul de adevărată, povestea unui cetăţean din judeţul nostru, care explică cum a folosit timp de 10 ani, un proiectil, încărcat cu material exploziv (trotil), pe post de nicovală. Şi, probabil că aşa-zisa nicovală i-ar mai fi fost utilă mult timp de acum în colo cetăţeanului, dacă aceasta nu ar fi fost descoperită întâmplător de pirotehnicienii I.S.U. “A.D.Ghica” ai judeţului Teleorman.
Luni, 09 decembrie 2013, în jurul orelor 08.14, Constantin V., în vârstă de 82 de ani, din comuna Poroschia, a solicitat pe numărul unic de urgenţă 112 intervenţia echipei pirotehnice a I.S.U. „A.D. Ghica” Teleorman pentru ridicarea unei grenade.
Cei doi pirotehnicieni, plt. Nicolaie Adrian şi plt. adj. şef Popa Florin, sosiţi la faţa locului în cel mai scurt timp posibil, au constatat că era vorba de o grenadă defensivă funcţională, aceasta fiind descoperită de persoana mai sus menţionată în timp ce efectua lucrări agricole în propria gospodărie.
Surpriza mare pentru cei doi pirotehnicieni a fost atunci când, în timp ce efectuau manevrele de ridicare a grenadei defensive, au observat în curtea lui C.V. un proiectil exploziv, calibrul 100 mm, ce era folosit pe post de nicovală. La o cercetare mai amănunţită, aceştia au constatat că proiectilul avea în continuare încărcătura de trotil, fiind un real pericol pentru cei din jur.
Proprietarul a menţionat celor doi subofiţeri că a folosit acest proiectil pe post de nicovală timp de mai bine de 10 ani, fără să i se fi întâmplat nimic, fapt pentru care considera că acesta nu prezenta nici un pericol.
Misiunea de cercetare, identificare, ridicare, transportare şi depozitare în vederea distrugerii ulterioare a celor două elemente de muniţie neexplodate a fost executată fără pagube materiale sau victime omeneşti.

M.M.