Zăpada a învins. Din nou

Autorităţile au fost luate din nou pe nepregătite de ninsoarea care s-a abătut peste judeţul Teleorman. Deşi meteorologii au avertizat despre faptul că se întorc zăpezile, autorităţile n-au reuşit să se mobilizeze şi pe teren, ci doar din birouri. Dacă în cadrul Comandamentului pentru Situaţii de Urgenţă toţi şefii instituţiilor cu atribuţii în acest sens dădeau asigurări că lucrurile sunt sub control, după doar 12 ore de ninsoare situaţia în judeţul Teleorman nu arăta deloc bine: 12 drumuri judeţene sunt închise, peste 5000 de locuitori izolaţi în 8 localităţi, iar şcolile şi-au suspendat activitatea pentru toată săptămâna.
Zăpada a blocat zeci de drumuri judeţene, şi a izolat în propriile comune peste 5400 de teleormăneni. În acelaşi timp, mai multe autoturisme au rămas blocate în zăpadă, fiind nevoie de intervenţia pompierilor. Şi ambulanţele au avut probleme din această cauză. Dacă majoritatea ajung cu greu la solicitări, una dintre ele a rămas înzăpezită. Din fericire, cu ajutorul locuitorilor din zonă medicii au putut să continue drumul până la un bătrân în vârstă de 70 de ani cu hipertensiune.
Tot din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile pentru două zile a fost întrerupt examenul practic pentru obţinerea permisului de conducere.
Îngrijorător este faptul că deşi vântul n-a avut tăria din urmă cu 3 zile, drumarii nu prea au fost zăriţi pe teren. În această situaţie nu e de mirare faptul că 12 drumuri judeţene au fost închise. Este vorba despre DJ 504 Cernetu – Alexandria, DJ 506 Cervenia – Beiu, Merişani – Băbăiţa, DJ 506 A Siliştea – Răsmireşti, DJ 601 F, Coşoteni – Păru Rotund, DJ 611 Gratia – Sârbeni, DJ 612 Călineşti – Rădoieşti şi Călugăru – Băbăiţa, DJ 612 A Spital TBC – Balta Sărată, DJ 703 Baldovineşti Ciolăneşti, DJ 506 Talpa – Gălăteni, DJ 601 Siliştea Cosmeşti, DJ 701 Siliştea Poeni, DJ 601 B Siliştea Purani şi DJ 703 Siliştea Ciolăneşti.
Tot din cauza lipsei de reacţie, 8 localităţi au rămas izolate, ceea ce înseamnă aproximativ 5400 de locuitori. Este vorba despre Sârbeni, Licuriciu, Antoneşti, Răsmireşti, Meri, Vedea, Dulceanca şi Baldovineşti.
S-a luat legătura cu Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă ale localităţilor izolate temporar, acestea precizând că nu sunt probleme deosebite: fără urgenţe medicale, sunt aprovizionaţi cu apă şi alimente, reţeaua de energie funcţionează la parametri normali. Pe plan local, se acţionează cu mijloacele proprii de deszăpezire şi materiale antiderapante.
Din fericire, din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, nu au fost localităţi nealimentate în judeţul Teleorman, ci doar cazuri izolate, furnizorul având pregătite pentru această perioadă 40 de echipe tehnice pentru remedierea unor eventuale probleme la reţeaua de energie electrică.
La nivelul localităţilor au fost activate comitetele locale pentru situaţii de urgenţă (C.L.S.U.), astfel încât să se poată interveni în orice moment pentru rezolvarea unor eventuale probleme create de fenomenele meteorologice.
Şi la nivel judeţean a fost activată Grupa Operativă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, condusă de către Prefectul Judeţului Teleorman, Liviu Dumitraşcu, din care fac parte reprezentanţii instituţiilor MAI, SDN, SDJ şi CEZ, pentru gestionarea eficientă a situaţiilor de urgenţă ce pot fi generate de fenomenele meteorologice prognozate.
Şi pentru că autorităţile sunt depăşite de situaţie, prefectul judeţului a recomandat cetăţenilor să iasă la deszăpezire.
”Având în vedere situaţia creată ca urmare a căderilor de zăpadă şi a viscolului din ultimele zile, facem apel către toţi cetăţenii, agenţii economici şi instituţiile publice din judeţ, să îndepărteze zăpada şi gheaţa de pe trotuarele aferente imobilelor unde domiciliază sau îşi desfăşoară activitatea, astfel încât să asigure circulaţia pietonilor şi accesul utilajelor de deszăpezire şi colectare a deşeurilor.
Deţinătorii de autoturisme sunt obligaţi să poziţioneze maşinile astfel încât să permită intervenţia utilajelor de deszăpezire, pluguit, combaterea poleiului, încărcarea şi transportul zăpezii.
Considerăm că aceasta este o datorie cetăţenească firească, nu numai o obligaţie legală”, a fost recomandarea prefectului Liviu Dumitraşcu.
Şi ca tabloul să fie complet, conducerea Inspectoratului Şcolar Teleorman a luat decizia ca pentru siguranţa copiilor şi a cadrelor didactice să suspende cursurile în unităţile de învăţământ preuniversitar din judeţ pentru zilele de joi, 30 ianuarie 2014 şi vineri, 31 ianuarie 2014.
Grădiniţele cu program prelungit vor asigura permanenţa pentru a veni în întâmpinarea părinţilor.
Ce faci dacă rămâi înzăpezit?
Având în vedere fenomenele meteorologice din ultimele zile, cei care trebuie neapărat să plece la drum trebuie să ştie mai multe măsuri pe care să le aplice în cazul în care rămân înzăpeziţi.
Cel mai important, înainte de a porni în călătorie este să vă informaţi dacă pe traseul ales nu sunt drumuri blocate. În cazul în care viscolul vă blochează în trafic în afara localităţilor, trebuie să trageţi pe dreapta şi să porniţi luminile de avarie.
Anunţaţi evenimentul la numărul de urgenţă 112, indicând locul unde aţi rămas blocat. Rămâneţi în autoturism până ce echipele de intervenţie vin să vă salveze. Nu părăsiţi autoturismul dacă nu vedeţi în apropiere o clădire în care aţi putea să vă adăpostiţi.
Porniţi motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru a menţine cald interiorul maşinii. Când motorul funcţionează, deschideţi uşor un geam pentru ventilaţie, acest lucru protejându-vă împotriva inhalării de monoxid de carbon.
Curăţaţi periodic zăpada de pe ţeava de eşapament, acest lucru vă şi menţine organismul cald, evitând extenuarea. Consumaţi lichide pentru evitarea deshidratării. Pe timpul nopţii trebuie să porniţi lumina din interior pentru ca echipele de salvare să vă localizeze.

C. DUMITRACHE