Zăpada a adus speranţe şi pentru fermierii teleormăneni

Cantităţile de zăpadă căzute în cursul zilelor de sâmbătă şi duminică au readus speranţa în rândul fermierilor din Teleorman că vor putea obţine şi în acest an recolte dintre cele mai bune, care să le răsplătească eforturile foarte mari, din punct de vedere financiar şi uman, pe care le-au depus pentru înfiinţarea culturilor de rapiţă şi de cereale păioase în toamna trecută. Şi asta cu atât mai mult cu cât lipsa de precipitaţii din lunile anterioare a dus la un nedorit deficit de apă în sol care, în lipsa zăpezii, ar fi putut să afecteze dezvoltarea plantelor şi chiar să compromită culturile de toamnă, mai ales pe cele de rapiţă pentru ulei. Zăpada de mult aşteptată a venit în cele din urmă, aşa încât peste culturile de rapiţă şi de cereale păioase s-a aşternut o pătură de nea care va asigura condiţii optime de iernat pentru plante. Chiar şi în condiţiile unor îngheţuri neprevăzute, culturile sunt protejate de stratul de zăpadă, iar zăpada care se topeşte lent va asigura rezerva de apă pentru creşterea plantelor în condiţii optime.
De-acum, temperaturile ceva mai scăzute din timpul nopţilor de iarnă, prognozate de către specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie a ajunge până la minus 12-15 grade, nu vor mai afecta culturile. Gerurile vor ajuta la sterilizarea terenurilor agricole de unele boli specifice cerealelor păioase, porumbului şi plantelor tehnice, de a reduce măcar o parte din buruienele anuale şi perene cu care solurile au fost infestate, dar şi de a răpune rozătoarele care, an de an, dijmuiesc recoltele.
Nu va mai trece multă zile până când fermierii, profitând de vremea bună, cu temperaturi ceva mai mici, care să îngheţe într-o oarecare măsură stratul de zăpadă şi să permită astfel accesul utilajelor agricole pe teren, vor trece la fertilizarea de iarnă a culturilor semănate în toamna trecută. Ceea ce va crea premisele obţinerii de recolte foarte bune şi în acest an, ca o răsplată pentru eforturile depuse de către fermieri, pentru a se asigura pentru români, aşa cum se spune-n popor, pâinea cea de toate zilele.

George ZAVERA