Vremea protestelor

Polițiștii, membri ai sindicatului Europol, nu mai dau amenzi, ci doar avertismente, în semn de protest față de înghețarea salariilor. Aceasta este doar o primă formă de protest. De săptămâna viitoare este planificată a doua etapă a acțiunilor de protest, respectiv, polițiștii nu vor mai efectua ore suplimentare. Pentru 25 ianuarie este programată o nouă etapă: polițiștii nu vor mai răspunde decât la urgențele semnalate la 112.

”De zece ani suntem purtați cu zăhărelul când vine vorba de o salarizare echitabilă. Sondajul în rândul polițiștilor demonstrează că nu mai suntem dispuși să acceptăm să fim sacrificații de serviciu! Din 11 ianuarie începem cu prima formă de protest. Fără bani din amenzi la bugetele locale, doar avertismente. Din 18 ianuarie refuzăm orele suplimentare, permanența, iar orele suplimentare pe timpul pandemiei, pe care nu le avem ca atribuții în fișa postului, nu le mai îndeplinim. Din 25 ianuarie intervenim doar la 112”, au anunțat cei de la sindicatul Europol pe Facebook, încă de săptămâna trecută.

Acțiuni de protest au anunțat și cei din Sindicatul Național al Polițiștilor și personalul contractual, cu manifestații în stradă și acțiuni în instanță. ”SNPPC este pregătit de introducerea unor acțiuni în instanță care vor fi pe două paliere: o acțiune pentru drepturile salariale, pentru cei în activitate, polițiști și personal contractual; o altă acțiune în instanță, pentru pensionari, vizând indexarea cu rata inflației. Vom introduce 40.000 de acțiuni în toate instanțele din țară”, au anunțat într-un comunicat de presă polițiștii.

La finalul anului trecut Guvernul Cîțu a adoptat o ordonanță de urgență prin care salariile și sporurile bugetarilor au fost înghețate la nivelul celor din anul 2020.

Ioan DUMITRESCU