Vor rezolva casele de marcat cu jurnal electronic evaziunea fiscală?

De ceva vreme se vorbeşte de introducerea obligativităţii pentru firme de a-şi procura case de marcat cu jurnal electronic, echipamente destul de scumpe, care vor spori cheltuielile îndeosebi pentru firmele care au un număr mare de magazine ori puncte de desfacere a mărfurilor. De-acum, o astfel de obligativitate va deveni realitate, aşa după cum anunţă Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, dotarea firmelor cu case de marcat cu jurnal electronic urmând a fi implementată în cursul acestui an.”Într-o lună-două, sperăm să apară Ordonanţa (privind noul tip de case demarcat). În prima fază, cei care vor cumpăra o casă nouă vor cumpăra automat una cu jurnal electronic. Cei care au deja o casă de marcat, aici se discută, încă, termenul în care vor fi înlocuite. Analizăm acum care ar fi intervalul fezabil”, a spus Dan Manolescu. El susţine că România este una dintre puţinele ţări, dacă nu chiar singura, care mai foloseşte case de marcat pe rolă de hârtie. “Toate celelalte ţări, din jurul României, au trecut deja de mai mulţi ani la case de marcat cu jurnal electronic, în sensul că tranzacţiile înregistrează într-o memorie electronică, nu pe o rolă de hârtie. Casele de marcat cu jurnal electronic permit o conectare prin intermediul unor sisteme de telecomunicaţii la un server al Autorităţii Fiscale prin care datele se transmit automat”, a precizat Dan Manolescu.
În principiu, pentru dotarea cu noile echipamente, Fiscul va acorda o deducere din impozitul pe profit pentru costurile cu noile case de marcat şi pentru programul electronic. Costurile sunt estimate la 40-60 de euro/echipament.
Introducerea noului tip de case de marcat poate fi o măsură bună, dar ea va însemna, cum spuneam, costuri foarte mari, greu de acoperit, pentru marea majoritate a firmelor, mai ales că de profit aproape că nici nu poate fi vorba. În ceea ce priveşte scăderea evaziunii fiscale, prin introducerea noului tip de case de marcat, lucrurile sunt încă de discutat. Şi acum firmele sunt obligate să aibă în dotare case de marcat, dar ele sunt folosite decât de cei pentru care legea e sfântă. Dacă toată lumea ar utiliza acest instrument de înregistrare a vânzărilor, cu siguranţă că şi evaziunea fiscală ar scădea pe măsură. Nu trebuie decât control permanent şi legea aplicată corespunzător.

George ZAVERA