Vor fi în stare companiile teleormănene să beneficieze de Programul Smart Start USA ?!

Companiilor cu capital românesc li se oferă facilităţi financiare care să le ajute să dezvolte afaceri pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, sprijinul logistic şi financiar fiindu-le oferit prin Programul Smart Start USA, lansat în urmă cu două zile la Bucureşti. Ilan Laufer, reprezentant al Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României (CNMR), vicepreşedinte pentru relaţia cu SUA, iniţiator şi coordonator al Smart Start USA, a declarat că prin acest program se urmăreşte creşterea exportului şi a numărului companiilor cu capital românesc, cu acces prioritar pe piaţa Statelor Unite ale Americii..

Programul are un buget anual de 500 de milioane de dolari, pentru fianaţarea a 10.000 de firme autohtone, pe an, fiecare antreprenor având la dispoziţie un credit financiar de până la 200.000 de dolari.

Antreprenorii români care accesează acest program trebuie să aibă un aport propriu de minimum15% din valoarea afacerii Înscrierile pe platforma electronică a acestui program se pot face până la data de 31 decembrie 2018, iar programul va avea o durată maximă de implementare de şapte ani.

Conform iniţiatorilor acestui program, între condiţiile de care depinde acceptarea participării în cadrul Smart Start USA sunt şi acelea ca firmele respective să nu aibă datorii la stat şi să fie profitabile.

În grila de punctaj, companiile din sectorul de producţie au 30 de puncte, cele din industriile creative – 25 de puncte, serviciile – 20 de puncte, iar comerţul – 15 puncte. Dacă au avut profit în 2017, firmele mai primesc zece puncte şi alte zece dacă au fost profitabile şi în acest an. Şi cifra de afaceri contează: firmele primesc zece puncte în plus pentru afaceri între 50.000 – 100.000 de dolari şi încă zece puncte dacă depăşeşte 100.000 de dolari. Companiile primesc zece puncte suplimentare dacă direcţionează 70% din valoarea planului de afaceri către procurarea de echipamente şi achiziţionarea de software.

În ceea ce priveşte aportul propriu, cei care vin cu 15% primesc cinci puncte, un procent între 15% şi 20% echivalează cu zece puncte şi peste 20% înseamnă 15 puncte”.

Prin acest program se urmăreşte dezvoltarea sectoarelor prioritare pentru exporturile Româ­niei, precum industria aeronautică, cea de apărare, sectorul IT şi cel auto, cercetarea şi inovarea, agricultura, dezvoltarea infrastructurii etc.

Printre partenerii de implementare a proiectului se numără Banca Transilvania, Banca Comercială Română şi Piraeus Bank.

Conform responsabililor Programului Smart Start USA, va fi derulată o caravană de informare în peste 30 de oraşe din ţară.

George ZAVERA