Visul lui Dragnea, împlinit de Cseke și Cîțu

Conform Legii 340/2004, prefecții sunt numiți de către Guvern, ca reprezentanți ai acestuia în teritoriu, având statutul de înalți funcționari publici apolitici. Asta în teorie, pentru că în practică prefecții au fost și sunt numiți în funcție pe baza carnetului de partid. Nici de această dată, Executivul n-a procedat altfel și s-au purtat negocieri la sânge, funcțiile de prefect fiind împărțite în funcție de ponderea partidelor în coaliție. Astfel, PNL va avea 23 de prefecți și 47 subprefecți, USR-PLUS va avea 14 prefecți și 28 subprefecți iar UDMR 5 prefecți și 10 subprefecți.

Urmează alte negocieri și mai dure privind județele în care vor fi numiți prefecții respectivi. Toată lumea vizează județele cele mai dezvoltate din punct de vedere economic, unde și probleme sunt mai puțin numeroase și mai puțin grave.

Probabil că de aceea n-a fost pusă în discuție propunerea lui Cseke Attila, care ar pune capăt ipocriziei privind prefecții și subprefecții apolitici. Este vorba despre modificarea Codului Administrativ, în sensul numirii politice a prefecților și subprefecților.

Sau poate că cei din coaliție vor să mai analizeze problema pentru a nu fi acuzați de plagiat. Pentru că pe vremea când se lansase sintagma “Ciuma roșie”, iar social-democrații erau bombardați cu plăcuțe suedeze, prin 2017, Liviu Dragnea a ordonat ca noul Cod Administrativ să prevadă ca prefecții, subprefecții și directorii deconcentratelor din teritoriu să fie numiți politic, fără concursuri.

Propunerea a avut ecoul scontat în partid, Paul Stănescu, actualul secretar general al PSD, declarând la câteva luni după propunerea lui Dragnea: “În momentul în care pleacă un guvern va pleca toată lumea, iar în momentul în care vine un guvern va veni cu propria echipă, fără concurs, fără să ne dăm după deget și să spunem că prefectul, spre exemplu, nu este om politic, din moment ce propunerea este făcută de un partid.”

În mai 2018, mass media anunța că Comisia parlamentară de Cod Administrativ, condusă de Marcel Ciolacu, a adoptat articolul PSD prin care prefecții și subprefecții nu mai sunt înalți funcționari publici și devin demnitari publici. PNL și USR au criticat, atât în comisie, cât și în plen, propunerea social-democraților, depunând și un amendament conform căruia prefecții și subprefecții ar fi trebuit să fie apolitici, conform legislației în vigoare la vremea respectivă. Până la urmă modificarea n-a mai intrat în Codul Administrativ.

Azi, liberalii și pluseriștii își iau vorba înapoi și consideră propunerea lui Dragnea și Stănescu nu numai potrivită, ci și necesară. Rămâne de văzut cum vor reacționa social-democrații. N-ar fi exclus ca în cel mai pur stil dâmbovițean să-și ia și ei vorba înapoi și să se pronunțe împotriva inițiativei lui Cseke Attila, asupra căreia dețin drepturi de autor.

C.R.