Viorica Dăncilă apără libertatea presei la Bruxelles

Conform unei ştiri publicate de Agerpres, europarlamentarul teleormănean Viorica Dăncilă a pledat luni, 13 ianuarie, în plenul Parlamentului European, pentru libertatea presei şi pentru eliminarea din legislaţia românească a oricărei prevederi care ar aduce atingere libertăţii de exprimare, garantată de Carta Drepturilor Omului şi de legislaţia europeană.
Această declaraţie vine în condiţiile în care, după 1 februarie, când va intra în vigoare noul Cod Penal, jurnaliştii vor putea fi sancţionaţi penal pentru comentarii şi declaraţii la adresa magistraţilor.
Articolul 276 din noul Cod Penal stipulează că „Fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea, de către judecător sau de organele de urmărire penală, a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a le influenţa sau intimida, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.”
Intervenţia Vioricăi Dăncilă în plenul PE nu face altceva decât să întărească declaraţia făcută în aceeaşi zi de premierul Victor Ponta, care a promis că această prevedere va fi scoasă din noul Cod Penal fie printr-o iniţiativă legislativă (demarată deja de doi parlamentari USL), fie printr-o ordonanţă de urgenţă.
„Este absolut necesar ca orice prevederi are ar aduce grave agresiuni la adresa libertăţii presei şi a libertăţii de exprimare în general să nu se regăsească în legislaţia din România. Premierul Victor Ponta a anunţat în mod public că libertatea de exprimare şi libertatea presei nu va fi în niciun fel îngrădită şi că normele europene pe acest subiect vor fi respectate. Presa din România, mereu activă şi devenită de multă vreme un barometru al schimbărilor democratice, precum şi orice altă entitate care se doreşte a fi un vector de opinie din ţara noastră, nu are nici un motiv de îngrijorare, atâta vreme cât normele deontologice jurnalistice sunt respectate şi orice afirmaţie, indiferent cât ar fi de ofensatoare, poate fi probată cu dovezi concrete şi legale”, a spus Viorica Dăncilă.
Europarlamentarul teleormănean a mai precizat că societatea românească este îndeajuns de matură de a sancţiona şi de a reglementa orice intenţie sau formă concretă de materializare a unor ofense sau jigniri nefondate. Adevărul şi corectitudinea informaţiilor nu trebuie însă în nici un fel îngrădite, indiferent de persoana sau instituţia la care se referă.

C.R.