Vin sărbătorile

De voie, de nevoie, cu toții constatăm că vin sărbătorile. Pe unii îi găsește sănătoși, pe alții bolnavi, prin spitale, pe unii fără lemne și cărbuni, pe alții cu facturile neplătite, pe alții cu ajutoarele sociale neridicate, sau fără porc în bătătură, porcii fiind sacrificați de frica pestei porcine. Invențiile astea păgubitoare, precum gripa aviară, pesta porcină, virozele și răcerile, frăgezesc spiritual și trupul. După marea sărbătoare de 1 decembrie, după ce primăriile au sărbătorit cu fasole și cârnați, sau cu sarmale, și doar Vioricăi Vasilica Dăncilă i-au dat caviar și fructe de mare, după ce au construit inutila Catedrală de Mântuire a neamului, după ce soldățeii au mărșaluit la defilare, cu piepturile bombate și mândre, acum cu toții se pregătesc de venirea lui Moș Crăciun. Dacă vom avea brad de Crăciun, dacă mai sunt bune globurile din anii trecuți, dacă vom avea ce pune pe masă, și cadouri sub brad, rămâne de văzut.

Pe de altă parte, continuă lupta dintre actuala putere, dintre Palatul Parlamentului și Palatul Victorieipe de o parte, și Palatul Cotroceni de cealaltă parte. Liviu Nicolae Dragnea și Călin Popescu Anton Tăriceanu, dar și președintele Klaus Werner Iohannis, fac deja proiecte și strategii electorale, pentru alegerile europarlamentare de anul viitor, dar mai ales pentru alegerile prezidențiale. Unele partide sunt deja obosite de atâtea lupte, altele au dispărut pur și simplu de pe eșicherul politic, precum Partidul Național Țărănesc, sau Uniunea Națională pentru Progresul României, sau România Mare, sau Noua Generație. Altele, sunt la dospit, în stare de germinare, precum Partidul Realitatea. Ce le va aduce Moș Crăciun politicienilor, rămâne de văzut; e posibil ca pe la ei pe acasă să treacă întâi Moș Nicolare, să le lase o nuielușă.

Acum actuala putere s-a obișnuit să fie hiduită atunci când este nevoită să facă băi de mulțime, iar protestele de nemulțumire s-au înmulțit. Oamenii simpli însă speră să nu se supere și Moș Crăciun și să protesteze și el. Din toată sărăcia lor, românii se pregătesc de sărbătorile de Crăciun și speră să pună pe mese cât mai multe bucate, iar colindătorii vor răsuna în toată țara.

Ioan DUMITRESCU