Videoconferință pentru lansarea sistemului RO-ALERT

Sâmbătă, 15 septembrie, începând cu ora 11:00, la sediul Instituției Prefectului județului Teleorman a avut loc o videoconferință în cadrul căreia a fost lansat, la nivel național, portalul Ro Alert.

Scopul acestui portal este de avertizare a populației în situații de urgență, în cazul producerii fenomenelor meteo extreme, inundaţiilor sau chiar în cazul unui atac terorist, prin telefonul mobil.

La nivel național, testarea a început ieri, 17 septembrie 2018. Astfel, începând cu ora 10:00, IGSU a transmis un mesaj de testare prin intermediul aplicației RO-ALERT, zona vizată fiind municipiul Onești din județul Bacău.

Site-ul ro-alert.ro este proiectat ca sursă completă de informare a populației și detaliază atât modul de difuzare a mesajelor de tip Cell Broadcast, cât și posibilitatea de configurare a telefoanelor mobile pentru a permite recepționarea mesajelor difuzate în situații de urgență.

Mesajele RO-ALERT pot fi recepționate pe întreg teritoriul României acolo unde există acoperire a rețelelor publice de comunicații mobile și nu este necesară instalarea unei aplicații pe telefoanele mobile. Sistemul RO-ALERT funcționează indiferent dacă utilizatorul deține servicii de tip abonament sau prepay, iar recepționarea mesajelor nu generează costuri sau taxe suplimentare pentru utilizatori.

Mesajul de avertizare poate fi transmis doar pentru anumite zone amenințate de situații de urgență și este particularizat în funcție de tipul evenimentului produs ori prognozat. Configurarea telefonului mobil nu necesită comunicarea numelui și a numărului de telefon al utilizatorului.

În plus, portalul ro-alert.ro asigură conexiunea cu celelalte surse de informare puse la dispoziție de Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Sistemul RO-ALERT este implementat de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS).

M. M.