Vești pentru pensionari

Se știe că pensionarii sunt categoria socio-profesională cea mai afectată de schimbarea deasă a regimurilor politice, de schimbările vremii, de sistemul de sănătate, având un factor ridicat de risc și la creșterea prețurilor, care de regulă vine după o creștere a veniturilor.

Există persoane care au lucrat și în România, și în străinătate, și care așteaptă incredibil de mult până să primească decizia de pensionare din cauzabirocrației. Ministrul demis al Muncii, Violeta Alexandru promite să reducă durata extrem de mare în stabilirea pensiilor, pentru cetățenii care au lucrat în străinătate așteptarea poate să ajungă chiar și la trei ani, anii cei mai grei ai persoanei respective, într-o țară în care se pare că speranța de viață este tot mai scăzută.

După ce românii au beneficiat de dreptul la liberă circulație și dreptul la muncă în străinătate, atunci când le vine vârsta de pensionare sunt confruntați cu multe dificultăți, exact în perioada în care societatea ar trebui să le acorde mai multă grijă, atunci când sunt bătrâni și nevoiași, după ce au adus bani în țară din străinătate. Și anul acesta pensionarii sunt cei care se înghesuie pe la birourile de taxe și impozite să își achite datoriile, și eventual să primească și o scutire.

Lumea este curioasă ce se va întâmpla cu pensile după căderea Guvernului Orban, dacă este posibilă majorarea pensiilor cu 40 %. Pe de altă parte, vorbind despre pensiile speciale, premierul României, Ludovic Orban, a declarat: ”Șefia și-a tras pensii nesimțite de 15.000-20.000 lei; ele trebuie recalculate; acestea reprezintă o sfidare la adresa oamenilor care au muncit o viață. Ar trebui să corectăm aceste nedreptăți, pentru că provoacă o nemulțumire profundă”.

Premierul Ludovic Orban vorbește și despre soluții care trebuie căutate foarte bine, analizate, vorbind despre o analiză comparativă a sistemelor publice de pensii. Se vorbește despre stabilirea pensiilor conform contributivității, și cu toate acestea există astăzi o luptă acerbă împotriva pensiilor speciale, la care sunt abonați parlamentarii, primarii, președinții de Consilii județene, magistrații și o îndelungată serie de persoane care ajung la vârsta de pensionare. Chiar și vârsta de pensionare este contestată, unii dorind să fie prelungită, alții redusă, chiar dacă speranța de viață este tot mai mică în România.

Ioan DUMITRESCU