Veste bună pentru legumicultori * Cultivatorii de tomate în solarii vor primi integral subvenția de 3.000 de euro

Programul de susținere a producției de tomate în spații protejate, respectiv în sere și solarii, a fost accesat în acest an de circa 18.000 de cultivatori de roșii din întreaga țară. Conform programului, fiecare cultivator de roșii în sere și solarii ar trebui să primească, pentru suprafața cultivată cu tomate de 1.000 de metri pătrați, de la Ministerul Agriculturii, sub formă de ajutor de minimis, suma de 3.000 de euro. Cum numărul de legumicultori eligibili care au accesat acest program este mai mare decât cel estimat la începutul anului, s-a creat o situație care îi nemulțumește pe fermieri, suma pe care aceștia urmează să o primească scăzând cu mult sub cuantumul subvenției promise. Conform calculelor, fermierii ar urma să primească aproximativ 2.250 de euro / 1.000 mp cultivați cu tomate în spații protejate, în loc de 3.000 de euro, sumă prevăzută prin programul ”Tomata”.

Bugetul alocat pentru acest an pentru plata subvenției la tomate este de maximum 39.477.000 de euro, reprezentând echivalentul în lei al sumei de 187.500.000 lei, și se asigură din bugetul repartizat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Surse oficiale din cadrul Ministerului Agriculturii, spun că problema va fi rezolvată, în sensul vor fi suplimentate fondurile, la următoarea rectificare bugetară, astfel încât legumicultorii eligibili înscriși în programul “Tomata” să primească integral suma de 3.000 de euro / 1.000 mp cultivată cu roșii. Mai mult, premierul Ludovic Orban a promis că se va face o rectificare bugetară, așa încât fermierii înscriși în Programul Tomata, cât și cei înscriși în Programul ”Usturoiul” să își primească banii cuveniți.

Programul Tomata va continua și cu ciclul II de producție, în acest sens urmând să se dea o nouă hotărâre de Guvern.

Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis, fermierii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii:

  • să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1.000 mp;
  • să obțină o producție de minimum 3 kg tomate/mp;
  • să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în spațiile protejate, la data depunerii cererii și la Direcția județeană pentru Agricultură;
  • să dețină Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor, completat începând cu data înființării culturii;
  • să facă dovada producției realizate prin documente justificative privind comercializarea producției și să le prezinte, spre decontare, Direcției Județene pentru Agricultură.

George ZAVERA