Vernisajul expoziției ”Repere din istoria pompierilor militari, în județul Teleorman”

În contextul activităților dedicate Centenarului Marii Uniri și cu prilejul a 50 de ani de la înființarea Grupului de Pompieri al județului Teleorman (12 octombrie 1968) a avut loc ieri, 12 octombrie 2018, începând cu ora 10:00, vernisajul expoziției cu tema ”Repere din istoria pompierilor militari, în județul Teleorman”.

Expoziția a fost organizată de ISU Teleorman în colaborare cu Muzeul Național al Pompierilor, în foaierul Instituției Prefectului din municipiul Alexandria.

Alături de pompierii militari teleormăneni, la eveniment au fost prezenți doi foști inspectori șefi ai ISU ”A.D. Ghica” Teleorman, col. în rezervă Bene Paul și col. în rezervă Sorinel Sandu, dar și subprefectul județului Teleorman, Nelu Ionel Oprea.

Primul care a spus câteva cuvinte legate de acțiunea de ieri a fost subprefectul județului Teleorman, care a mulțumit pompierilor teleormăneni pentru curajul, demnitatea și implicarea de care dau dovadă la fiecare intervenție pe care o aceștia o au.

”Acest moment aniversar este unul propice de a rememora întreaga tradiție istorică a pompierilor în județul nostru, dar și aprecierea de care pompierii militari se bucură din partea populației județului nostru, ca urmare a profesionalismului și dăruirii de sine cu care acționați în misiunile ce vă sunt încredințate. Aveți o profesie plină de riscuri, dar în același timp onorabilă, profesie care presupune dăruire de sine, riscuri asumate, demnitate, curaj, trăsături de caracter esențiale pe care le-ați dovedit de fiecare dată atunci când a fost nevoie să interveniți…”, a spus Nelu Ionel Oprea.

Câteva cuvinte despre activitatea unității județene de pompieri și despre evoluția în timp privind calitatea umană și dotarea tehnică a spus și col. în rezervă Bene Paul, fost inspector șef al ISU Teleorman, în perioada 1997-2005.

”De-a lungul timpului unitatea a evoluat. Au fost diferite organigrame ale acestei unități, astfel că ea a trecut de la denumirea de Grup Județean de Pompieri, la Inspectorat Județean pentru Situații de Urgență, la începutul anului 2005”.

La rândul său, col. Sandu Sorinel, fost inspector șef al ISU ”A.D. Ghica” Teleorman, a vorbit despre activitățile pe care le-a desfășurat în perioada în care a fost șeful unității din Teleorman.

După cum a precizat col. Manea Pompiliu, Împuternicit Prim-adjunct al Inspectorului Șef al ISU ”A.D. Ghica” Teleormnan, ”în această expoziție se regăsesc documente care datează încă din anul 1877 ce atestă prezența pompierilor militari din județul Teleorman, precum și exponate din anii 1848, până în prezent”.

Fotografiile și documentele expuse reprezintă primele formațiuni de pompieri de pe teritoriul județului Teleorman, modul de organizare al acestora și intervențiile semnificative din acea perioadă. De asemenea, expoziția cuprinde și exponate din cadrul Muzeului Național al Pompierilor care redau trecutul glorios al militarilor, chemați să lupte cu flăcările mistuitoare sau stihiile naturii pentru apărarea vieții oamenilor.

Expoziția poate fi vizitată până vineri, 19 octombrie 2018, în intervalul orar 08:00-16:00.

M. MEILĂ