Venituri suplimentare pentru fermierii care cultivă plante aromatice

Fermierii români care cultivă plante aromatice primesc de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) subvenții la unitatea de suprafață. Astfel, în cadrul Măsurii 11 Agricultură ecologică, Submăsura 11.1 – Sprijin pentru conversia la practicile și metodele de agricultură ecologică, Pachetul 5 Plante medicinale şi aromatice aflate în conversia la agricultura ecologică, APIA achită anual fermierilor suma de 365 euro pe hectar. În cadrul aceleiași Măsuri, Submăsura 11.2 – Sprijin pentru menţinerea practicilor și metodelor de agricultură ecologică, fermierii care au încheiat angajamente pentru Pachetul 5 Plante medicinale şi aromatice certificate în agricultură ecologică încasează anual de la APIA o subvenție de 350 euro /ha /an. Printre plantele aromatice pentru care se pot încasa subvenții APIA se numără lavanda, coriandrul, cimbrul, leușteanul, șofranul, tarhonul, menta, fenicul, anasonul etc.

Alături de aceste subvenții, fermierii care cultivă plante aromatice vor primi din acest an și un ajutor de minimis.

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că va fi lansat un nou program de ajutor de minimis pentru fermierii români.

”Un nou program gândesc colegii acum, legat de plante aromatice, pentru că am observat în deficitul balanței comerciale că și la aceste plante înregistrăm un deficit comercial foarte mare”, a declarat ministrul agriculturii, Adrian Oros, în cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul Ministerului Agriculturii.

Sumele ce vor fi acordate fermierilor sub formă de ajutor de minimis pentru suprafețele cultivate cu plante aromatice provin de la bugetul de stat, iar programul va fi derulat prin Direcțiile pentru agricultură județene.

George ZAVERA