Vasilica vrea la Cotroceni

Primul ministru al României, Viorica Vasilica Dăncilă, președintele Partidului Social Democrat, după ce Liviu Nicolae Dragnea a ajuns la pușcărie, a fost nominalizată de Comitetul Executiv al PSD să fie candidatul social-democraților la alegerile prezidențiale din noiembrie acest an. Astfel Viorica Dăncilă a fost desemnată de membri CEx al PSD să fie candidatul partidului la alegerile prezidențiale. Împotriva Vioricăi Dăncilă de a fi candidat la alegerile prezidențiale au fost doar două voturi, ale liderului PSD Olt, Paul Stănescu, și președintelui PSD Vaslui, Dumitru Buzatu. În competiția social-democraților pentru președinția României se înscrisese și Gabriela Firea, primarul Capitalei, dar care s-a retras după o discuție cu președintele PSD Viorica Dăncilă. Tot la ședința respectivă, Viorica Dăncilă a recurs la amenințări împotriva social-democraților care ”mai spun din casă” presei ce se întâmplă în CEx și care îl critică pe prezidențiabil. După desemnarea sa drept prezidențiabilul PSD, Viorica Dăncilă a

declarat: ”Cred că am șanse și în fața lui Klaus Werner Iohannis, pentru că am demonstrat că pot fi președintele tuturor românilor. Am demonstrat că eu caut consensul, echilibru și cred că de acest lucru au nevoie românii. Cred că perioada în care împărțim românii în partidul meu și alte partide, în Guvernul meu și alte guverne, trebuie să înceteze.”

Magnetismul puterii totale, atracția Palatului Cotroceni o face pe Viorica Dăncilă să ignore și rezultatele ultimului sondaj de opinie care situează pe primul loc Partidul Național Liberal, urmat de alianța Uniunea Salvați România (USR)-PLUS și abia pe locul trei Partidul Social Democrat condus de Viorica Dăncilă. Premierul Viorica Dăncilă ignoră și faptul că dacă nu va ajunge în turul doi al alegerilor prezidențiale va pierde tot, și președinția partidului și funcția de premier al României, candidatura la alegerile prezidențiale fiind un ”măr otrăvit”.

De altfel, succesul din CEx al PSD care a validat-o pe Viorica Dăncilă drept candidatul PSD pentru alegerile prezidențiale, este cu totul și cu totul altceva decât câștigarea alegerilor prezidențiale din noiembrie. Este posibil ca Klaus Werner Iohannis să câștige detașat, iar Viorica Dăncilă să piardă totul. Și nu este nici măcar senator ca fostul ministru de Interne Carmen Dan, care s-a resemnat după demitere, în Senat.

IOAN DUMITRESCU