Vaccinul poliomielitic revine în cabinetele medicilor

Cabinetele medicilor teleormăneni primesc vaccinul poliomielitic. Peste 4000 de doze de vaccin poliomielitic inactiv au fost repartizate judeţului Teleorman.
Astfel, în perioada imediat următoare, conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Teleorman va repartiza dozele de vaccinuri poliomielitic inactiv către cabinetele de medicină scolară din cadrul unitaţilor de învătământ, cât şi către cabinetele medicilor de familie pentru a se putea realiza imunizarea pacienţilor, conform calendarului de vaccinări.
Poliomielita este infecţia cauzată de un virus, virusul poliomielitic. Acesta se transmite pe cale fecal-orală sau respiratorie şi invadează sistemul nervos central, putând determina paralizii flasce la nivelul membrelor uneori ireversibile, fiind o boală invalidantă.
Cu toate că în multe cazuri infecţia este asimptomatică sau produce doar forme uşoare, există şi cazuri foarte grave, în care prin afectarea centrilor bulbari sau cerebrali poate determina paralizia muşchilor respiratori şi deces.
Poliomielita este o boală contagioasă şi afectează mai ales copiii sub vârsta de 5 ani. Singura metodă de prevenire recomandată fiind vaccinarea antipoliomielitică, dar specialiştii n-au reuşit încă să facă dovada necesităţii vaccinului deoarece nu există date comparative ale bolii la cei vaccinaţi şi la cei nevaccinaţi.

Claudiu DUMITRACHE