Vacanța de primăvară s-a terminat. Încep examenele naționale

Vacanța de primăvară a elevilor și preșcolarilor, prelungită cu o zi și începută mai devreme cu câteva zile, a luat sfârșit. Conform structurii anului școlar 2016-2017, vacanța de primăvară a elevilor a început pe 19 aprilie 2017. Dar, cum marea sărbătoare creștină a fost sărbătorită pe 16 aprilie, iar a doua zi de Paște este zi liberă, copiii ar fi trebuit să se întoarcă la școală doar pentru o zi, pe 18 aprilie. Oficialii Ministerului Educației au stabilit ca și cea de-a doua zi de Paște să fie liberă pentru elevi, astfel că, practic, vacanța de primăvară a început mai devreme, pe 17 aprilie și s-a terminat pe 30 aprilie. Teoretic s-a finalizat pe 30 aprilie pentru că, practic, elevii au revenit la școală în data de 2 mai, ținând cont că ziua de 1 mai a fost liberă.

Până la mult așteptata vacanță de vară, elevii vor veni la cursuri până pe 16 iunie 2017. Vacanța de vară a elevilor durează până pe 10 septembrie. În cursul acestui semestru, elevii vor mai beneficia de încă o zi liberă, cea de 1 iunie, când este sărbătorită Ziua Internațională a Copilului.

Elevii din clasele terminale ale învăţământul liceal vor încheia cursurile în data de 26 mai, iar cei din clasa a VIII-a, pe 9 iunie. Liceeni din clasele terminale vor susține examenul național de bacalaureat, în timp ce elevii din clasele a IV-a, a VI-a și a VIII-a vor trece prin examenul de Evaluare Națională.

În ceea ce privește programul ”Școala altfel” derulat în anul școlar 2016-2017, acesta se va derula într-un interval de cinci zile lucrătoare, stabilite, în funcție de ciclurile de învățământ, la nivelul fiecărei unități de învățământ. Astfel, unitățile de învățământ pot opta pentru următoarele intervale pentru desfășurarea programului ”Școala altfel”: 21 noiembrie – 2 decembrie 2016, 27 februarie – 31 martie 2017 şi 15 mai – 9 iunie 2017 (învăţământul preşcolar şi primar), respectiv 17 octombrie – 2 decembrie 2016, 27 februarie – 31 martie 2017 şi 15 mai – 9 iunie 2017 (învăţământul gimnazial, liceal, profesional şi postliceal).

Potrivit reprezentanților Ministerului Educației, intervalul aferent programului „Şcoala altfel” nu coincide cu perioada în care se susţin tezele semestriale. Acestea vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului.

Evaluarea Națională a elevilor din clasele a IV-a, a VI-a și a VIII-a

Potrivit Calendarului Evaluării Naționale, pentru elevii din clasa a IV-a testarea va începe astăzi, 3 mai, cu proba la Limba română și va continua mâine, 4 mai, cu proba la Matematică. În data de 5 mai, elevii din clasa a VIII-a aparținând minorităților naționale vor susține proba la Limba maternă.

Examenul de Evaluare Națională îi vizează și pe elevii din clasa a VI-a, care vor fi testați în zilele de 10 mai (Limbă și comunicare) și 11 mai (Matematică și științe). Testul de limbă si comunicare cuprinde Limba si literatura română și Limba modernă, iar testul de Matematică și științe cuprinde Matematică, Fizică și Biologie.

Pentru susținerea examenului de Evaluare Națională, elevii din clasa a VIII-a trebuie să se înscrie la examen în intervalul 7-9 iunie 2017. Evaluarea Națională a elevilor din clasa a VIII-a va începe în data de 19 iunie, iar primele rezultate vor fi afişate în 26 iunie.

În ceea ce privește admiterea la liceu în anul şcolar 2017-2018, începând cu acest an au apărut mai multe noutăți pentru candidați. Astfel, se vor organiza doar două etape de admitere, faţă de trei, cum a fost anul trecut. Candidații trebuie să știe că va crește ponderea mediei de la evaluarea națională şi va scădea cea a notelor de la clasă. Media de admitere în clasa a IX-a va reprezenta 80% din nota de la Evaluarea Națională, față de 75% cât era în 2016, iar notele de la clasă vor reprezenta doar 20%, în loc de 25% din media de admitere.

Cei interesați au aflat deja oferta de școlarizare, respectiv oferta de formare profesională, care au fost aduse la cunoștință până în data de 2 mai 2017. Listele cu candidați vor fi publicate în fiecare unitate de învățământ cel târziu la data de 3 iulie 2017.

În perioada 11-31 mai 2017, școlile gimnaziale vor organiza ședințe de instruire cu părinții și elevii, în scopul de a informa cu privire la procedurile de admitere și planul de școlarizare.

Prima etapă de admitere se desfăşoară în perioada 22 mai-21 iulie. A doua etapă de admitere se desfăşoară în perioada 24 iulie-8 septembrie.

Bacalaureat 2017

În ceea ce privește examenul de Bacalaureat, pentru susținerea acestuia candidații trebuie să se înscrie începând cu data de 22 mai, examenul fiind programat să înceapă pe 6 iunie, cu probele orale. Primele rezultate ale examenului de bacalaureat, sesiunea 2017, vor fi făcute publice în data de 5 iulie.

M. MEILĂ