În timp ce Ponta vorbeşte despre refacerea USL, cel mai probabil după 25 mai, când vor fi cunoscute rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European, opoziţia bagă cărbuni în cazanul locomotivei electorale a aşa zisei Uniuni Social Democrate. Pentru că în loc să-şi unească forţele pentru a da consistenţă polului de dreapta şi a contrabalansa cât de cât forţa stângii, liderii puzderiei de formaţiuni care se revendică de la dreapta reformatoare nu fac altceva decât să se sfădească, uneori ca la uşa cortului, şi să încerce să-şi atragă electoratul una alteia.
Revenind la refacerea USL, cei mai mulţi o privesc ca pe o revenire alături de Tăriceanu a unor lideri şi parlamentari liberali cărora nu le prieşte statul cu dinţii la gard în opoziţie, dar lucrurile sunt cu mult mai subtile decât o simplă migraţiune inversă.
Se pare că Ponta are consilieri pricepuţi, care cunosc foarte bine psihologia electoratului românesc, volatilitatea lui care-l face imprevizibil şi greu de manipulat, dar nu imposibil. E foarte posibil ca Tăriceanu să fie cooptat şi pus la şefia Senatului, nu pentru a produce o migraţiune de parlamentari şi demnitari liberali, ci pentru că poate să atragă o parte din electoratul volatil cu orientare de dreapta, care nu mai ştie pe cin să aleagă, inclusiv din rândul simpatizanţilor liberali.
Dacă va fi susţinut şi de electoratul captiv al coaliţiei de la guvernare, inclusiv de electoratul UDMR, care a anunţat că nu va avea un candidat pentru alegerile prezidenţiale, e clar că Tăriceanu va putea să câştige din primul tur cea mai înaltă funcţie în stat.
Dacă nu Tăriceanu va fi candidatul coaliţiei PSD, UNPR, PC şi UDMR, ci Ponta sau un alt pesedist, Tăriceanu ar putea fi sprijinit să intre în turul 2 şi să asigure victoria candidatului social-democrat.
Scenariul devine cu atât mai posibil cu cât liberalii acţionează pe principiul „din greşeală în greşeală, spre victoria finală”, în nici un caz a propriului candidat, ultima fiind excluderea de pe locurile eligibile ale listei pentru eurparlamentare a lui Mircea Diaconu, unul dintre liberalii de mare notorietate, care se bucură de o largă susţinere în electoratul liberal.
Sunt suficiente argumente, credem noi, pentru a putea afirma că USL se poate reface, dar nu la vârf, ci la bază, acolo unde, o dată la patru ani, se hotărăşte soarta politicienilor.
C.R.