Unii cu recoltatul, alţii cu semănatul

În vreme ce semănatul de toamnă se apropie cu paşi mici, dar siguri de final, încă mai sunt fermieri care n-au reuşit să recolteze toată producţia de porumb din câmp. După mai bine de o lună de zile de la declanşarea campaniei de recoltare a cerealelor păioase, fermierii teleormăneni se pregătesc să încheie această activitate extrem de dificilă.
Este o campanie agricolă cu un volum foarte mare de muncă, în această toamnă fiind de recoltat nu mai puţin de 179.718 hectare cultivate cu floarea soarelui, porumb şi struguri de vin.
Fermierii teleormăneni au reuşit să strângă într-un timp destul de scurt toată producţia de floarea soarelui cultivată în acest an pe raza judeţului. Aşa se face că din cele 87.300 hectare cultivate cu floarea soarelui, toată producţia a fost deja recoltată. Din fericire, în acest an producţia medie este cu mult mai bună în raport cu cele obţinute anul trecut. Producţia medie este de 2.150 kg la hectar.
Fermierii mai au de muncă la recoltatul porumbului boabe. Din cele 85.494 hectare cultivate cu porumb au fost recoltate 80.683 de hectare, adică 95 la sută din suprafaţă.
În paralel cu strângerea producţiei de floarea soarelui şi de porumb, precum şi a legumelor din câmp, agricultorii teleormăneni au acţionat cu forţele mecanice din dotare pentru eliberarea terenului de resturile vegetale, executarea arăturilor şi pregătirea terenului în vederea înfiinţării culturilor de cereale păioase.
În marile exploataţii agricole, care dispun de tractoare şi utilaje pentru pregătirea terenului de mare capacitate, performante, s-a reuşit executarea lucrărilor de arat şi de pregătire a suprafeţelor de teren în condiţii foarte bune.
Conform situaţiei operative întocmite în cadrul compartimentului de specialitate din cadrul Direcţiei pentru Agricultură Teleorman, în această toamnă fermierii şi-au propus să însămânţeze cu rapiţă, grâu, secară şi orz 221.440 de hectare.
Din această suprafaţă, rapiţa pentru ulei va ocupa 32.180 hectare, orzul va fi semănat pe 21.010 hectare, iar grâul şi secara pe nu mai puţin de 168.250 hectare. La acestea se vor adăuga, ca şi în anii trecuţi, unele suprafeţe ce vor fi cultivate cu orzoaică de toamnă, triticale şi plante de nutreţ. Este o campanie de înfiinţare a culturilor de toamnă extrem de dificilă. Aceasta presupune un volum foarte mare de muncă, date fiind suprafeţele mari ce trebuiesc însămânţate, dar şi executarea unor lucrări repetate pentru pregătirea terenului astfel încât să se asigure seminţelor ce vor fi introduse în sol un pat germinativ corespunzător.
Din cele circa 32.180 de hectare pe care fermierii teleormăneni şi-au propus să le însămânţeze în această toamnă cu rapiţă pentru ulei, până la această dată au fost semănate 28.785 hectare, aproximativ 90 la sută. Cum perioada optimă de înfiinţare a culturii de rapiţă a fost depăşită deja, specialiştii recomandă intensificarea ritmului de lucru astfel încât toate suprafeţele destinate acestei culturi să fie însămânţate în următoarele zile cât timpul încă permite.
Până la această dată au fost semănate 18.450 hectare cu orz, din cele 21.010 hectare destinate acestei culturi, iar grâul şi secara au fost însămânţate pe 117.7755 hectare, respectiv pe aproximativ 70 la sută din cele 168.250 de hectare pe care producătorii agricoli din judeţul nostru şi-au propus să le cultive în această toamnă.

Claudiu DUMITRACHE